MENU

NADVLADAVANJE UMJETNOSTI / Overcoming Art / Надминување на уметноста

NADVLADAVANJE UMJETNOSTI – projekt o makedonskoj suvremenoj umjetnosti u doba korona virusa

 

izložba:  SCS Centar-Jadro, Skopje, Sjeverna Makedonija
9. – 15, 10,  2021 .

 

umjetnici:  Darko Aleksovski, Jasmina Runevska Todorovska, Goran Ristovski, Gjorgje Jovanovikј, Ana Jovanovska Sonja Stavrova
klikni ime za više informacija

 

kustosice:  Ivana (Ivna) Samandova Angela Vitanovska

 

online razgovor:  Jon Blackwood, Bojan Ivanov Janka Vukmir
četvratak, 14. 10. 2021; 19:00h
Institut za suvremenu umjetnost, Zagreb

 

 

Pridružite nam se ovdje, 1800 BST, 1900 CET:

https: //rgu-ac-uk.zoom.us/j/86784488529 …
ID sastanka: 867 8448 8529
Password: 342650

Ova internetska rasprava, putem zooma, raspravlja o pitanjima postavljenim na izložbi “Prevladavanje umjetnosti” u udruzi Jadro u Skoplju, a digitalno je ugošćuje Institut za suvremenu umjetnost u Zagrebu. Govornici su predsjednica ISU-a Janka Vukmir, Bojan Ivanov iz male galerije, kustosice izložbe Ivana Samandova i Angela Vitanovska, a vodi je suinicijator projekta Jon Blackwood.

 

Rasprava će se temeljiti na širokim pitanjima, kako je pandemija utjecala na nas kao umjetnike i kulturne djelatnike? Koje su posljedice i kako ćemo se snaći u izlasku iz krize COVID -a u kulturi.

 

U publici će nam se pridružiti i neki od umjetnika izložbe, a bit će otvoren i prostor za svakoga u publici koji želi dati svoj doprinos. Mi ćemo doprinositi perspektivama iz Sjeverne Makedonije, Hrvatske i Škotske.

 

 

 

Knjiga – Makedonski 

 

Nadvladavanje umjentosti je izložba kustosica Ivane (Ivne) Samandove, likovne umjetnice, i Angele Vitanovske, povjesničarke umjetnosti, koja je usredotočena na posljedice pandemije koju još uvijek živimo, na umjetnost i  umjetnike. Inicijalno, projekt je bio usredotočen na kulturne aktivnosti izvan Skopja, predviđao je putovanja i diskusije s građanima, o njihovim očekivanjima od kulture, o njihvoj prcepciji suvremene umjetnosti  i o ulozi koju osjećaju da imaju u oblikovanju  tog iskustva.

Pandemija je iz temelja promijenila fokus rasprave, od opstanka umjetnosti i kulture izvan glavnog grada, do opstanka umjetnosti kao kategorije i same institucije umjentosti. Korištenjem digitalnih medija, poput videa ili fotografije, Darko Aleksovski, Jasmina Runevska Todorovska, Goran Ristovski, Gjorgje Jovanovikј, Ana Jovanovska Sonja Stavrova  nude svoje radove kao preusmjereni pogled  na društveni, ekonomski, politički ili psihološki zastoj koji smo doživjeli u doba Covid-19. Ti su umjetnici ponudili jedinstven pokušaj da pretoče svoje misli u vizualni izraz koji odražava odnos prisutnost-odsutnost umjetnika, egzistencijalnu slabost i neizvjesnost, žudnju da se oslobode “nove stvarnosti”. Djela na izložbi nude razmišljanja o iskustvu stvaranja umjetnosti u izolaciji tijekom prošle godine, dok popratna publikacija s esejima kustosica projekta, te Jona Blackwooda i Bojana Ivanova otvara teren koji ova djela razmatraju i, nadalje,  poziva vas da se uključite u raspravu u razvoju.

 

Projekt je realiziran uz potporu  Gray’s School of Art; Robert Gordon University,  a financijski omogućen putem  Global Challenges Research Fund.