MENU

DINA RONČEVIĆ, dobitnica Nagrade Radoslav Putar 2013., samostalna izložba „KAD SUSTAV NE FUNKCIONIRA, ODNOSI SU BITNI“

 

DINA RONČEVIĆ, dobitnica Nagrade Radoslav Putar 2013., samostalna izložba „KAD SUSTAV NE FUNKCIONIRA, ODNOSI SU BITNI“

subota,  6.9. 2014. priprema izložbe otvorena za javnost, pečenje rakije od 10:00 – 14:00 sati
utorak,  9.9. 2014. razgovor s umjetnicom u 20:00 sati
utorak,  9.9. 2014. otvorenje izložbe u 21:00 sat

izložba ostaje otvorena do 20. 9. 2014.
radno vrijeme galerije utorak – subota 12:00 – 19:00 sati

Dina Rončević dobitnica je Nagrade Radoslav Putar za 2013. godinu. Dio nagrade koju je osvojila, bio je boravak u New Yorku u trajanju od šest tjedana, a nakon povratka iz NY otputila se na dalje školovanje i profesionalno usavršavanje u Sandberg Institut  u Amsterdamu. Tijekom ova dva duža uzastopna izbivanja od kuće, upoznala se ne samo s razlikama u načinu funkcioniranja različitih kulturnih sustava nego i sa odsustvom kulturnih i društvenih mehanizama koje je do tada, živeći u Hrvatskoj već poznavala. Jednostavno rečeno: “ U radu se većinom bavim rodnim identitetom, no kako me nema u zemlji, pa i rjeđe pijem rakiju, počeli su me zanimati i druge forme identiteta.“
U hrvatskoj kulturnoj javnosti Dina je već od ranije bila poznata i prepoznata po svojim interesima za društvene i ženske studije, te svojom prekvalifikacijom u automehaničara, kojom je i diplomirala, studirajući na odsjeku za animaciju i nove medije zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti.
Od njezinih najranijih radova istom mjerom je zanimaju je izvedba djela, proces rada pri izvedbi i pripremi, kao  i isprepletenost profesionalnog rada sa svakodnevnim u životu. To je nužno dovelo do jedne od glavnih značajki njezine radne metode – grupnog rada.

„Suradnja s pojedincima/pojedinkama koji se inače bave drugim disciplinama, osim što obogaćuje sadržaj novim znanjima, omogućuje mi i da kroz izvedbu, odnosno suradnju, direktno isprobam metode uspostavljanja odnosa…..“, izjavila je prilikom natjecanja za Nagradu Radoslav Putar.

Na izložbi KAD SUSTAV NE FUNKCIONIRA, ODNOSI SU BITNI, izložiti će dva svoja rada.

Jedan, po kojemu je izložba naslovljena sastoji se od audio rada u kojemu umjetnica vodi publiku kroz narativ osobnih priča vezanih za druženje uz rakiju donoseći i neke zaključke o vlastitom identitetu i stvaranju zajednice oko šljive; prostorne instalacije i procesa u kojem umjetnica asistira Ivani Furač u procesu pečenja rakije, što se u galeriji javno prezentirana, tri dana prije otvorenja izložbe, nakon čega je rakija flaširana i na otvorenju su zapečaćene bočice prezentirane kao umjetnički radovi, multipli, koje će zainteresirana publika moći i kupiti.

VODA TAKO VRUĆA DA PEČE je rad koji se sastoji od vozila i videa koji prikazuje dokumentaciju izrade tog vozila, u kojem sudjeluje grupa prijatelja i suradnika koji pod izgovorom učenja mehanike, oformljuju malu radnu zajednicu bez opterećenja stvaranja savršenog proizvoda. Upravo zbog mogućnosti greške, izraženu volju za radom prati opuštena i kreativna atmosfera u kojoj sudionice radionice saznaju ponešto o dvotaktnom motoru, tipovima cijevi, a desila se i fatalna zaljubljenost u švas aparat i brusilicu. Vozilo „Milica“ je trike vozilo, s pogonom na motornu pilu.

Sudionici i suradnici:
Ivana Furač (Kad sustav ne funkcionira, odnosi su bitni) 2014.
Antun Maloseja, Dina Karadžić i Lidija Janković (Voda tako vruća da peče) 2013.

Dina Rončević (1984.) je multimedijalna umjetnica iz Zagreba.
Na Akademiji likovnih umjetnosti diplomirala je na odsjeku za animaciju i nove medije (2010.), završila je prekvalifikaciju za automehaničarku (2009.) i tečaj u Centru za ženske studije (2009.)
Izlagala je na brojnim izložbama i festivalima i dobitnica je nagrade Radoslav Putar (2013.)
Sudjelovala je na umjetničkim rezidencijama u Meksiku (CANTE, 2012.) i New Yorku (ISCP, 2013.) Dobitnica je stipendije Frankopan fondacije, a trenutno završava MA program School of Missing Studies, na Art and Learning odjelu Sandberg Instituta, na akademiji Rietveld u Amsterdamu.

http://dinaroncevic.blogspot.com/
https://www.facebook.com/events/612093498903714/