MENU

Željko Jerman: MOJA GODINA 1977.

| cijena: 250,00 HRK

 

Tekst i reprodukcija rada, 1997.
ISBN 953-6181-74-6
392 stranice (365 reprodukcija, c/b) / 28 x 18.5 cm
Dvojezično hrvatski/engleski, meki uvez, klapne
Nakladnik: Meandar & Institut za suvremenu umjetnost – SCCA, Zagreb
Biblioteka VAL, Visual Arts Library
Urednik I tutor pogovora: Darko Šimičić

Izvorno umjetničko djelo Moja godina 1977 nalazi se u zbirci Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Ova knjiga je reprodukcija djela Željka Jermana (1949. – 2006.) Moja godina 1977., s uvodom/izjavom samog umjetnika, i pogovorom Darka Šimičića, umjetnikovog prijatelja i stručnjaka za Jermanov rad.

U ovom je radu Jerman svakodnevno fotografirao samoga sebe tijekom cijele 1977. godine i svaku je fotografiju zalijepio na papir A4 te pisao uz njih bilješke. Bilješke su u knjizi prevedene u dnu svake stranice

Jerman ovim dnevničkim projektom stvara “intimno svjedočanstvo o društvenim i individualnim pogledima na život i umjetnost” i “dokumentira sebe” u čudesnom preklapanju fotografija i osobnih bilješki. Knjiga je objavljena u sklopu niza publikacija posvećenih autorima iz Grupe šest umjetnika, čiju je retrospektivnu izložbu Institut za suvremenu umjetnost realizirao u Zagrebu 1998., a kasnije i u drugim hrvatskim i gradovima u inozemstvu.

Kada je knjiga objavljena 1997. Jerman je pripremio i novo izdanje projekta, Moja godina 1997. Nakon njegove smrti, 2006. godine, njegova je supruga, i sama umjetnica, Bojana Švertasek napravila je konačno izdanje, posvećeno Jermanu, pod nazivom Moja godina 2007.

 

Željko Jermanse prije svega bavio fotografijom. Posjedovao je i foto studio, ali ubrzo je shvatio da je fotografija mnogo više od fotografiranja. Nakon zatvaranja trgovine počeo je raditi na dekonstrukciji fotografije, primjenjivao je metode solarizacije, radio s kemikalijama izravno na foto papiru, koristeći tekst i prestao je koristiti fotoaparat. S Vladom Martekom i Borisom Demurom počinje raditi u urbanim javnim prostorima od sredine 70-ih. Njima trojici kasnije su se pridružili Mladen i Sven Stilinović i Fedor Vučemilović, koji su zajedno danas poznati kao Grupa šestorice umjetnika. Jerman je također pisao i objavljivao tekstove o umjetnosti i teoriji, i u svom radu koristio tekst.

 

Darko Šimičićje likovni kritičar i kustos sa sjedištem u Zagrebu. Suosnivač je Instituta Tomislav Gotovac u Zagrebu gdje trenutno radi kao istraživač i tajnik. Njegovo profesionalno zanimanje usredotočeno je na avangarde 1920-ih i 30-ih (Zenitizam, dada, Bauhaus, fotomontaže) te grupe i pojedince u hrvatskoj umjetnosti 1960.-ih i 1970.-ih (Gorgona, Mangelos, Grupa šestorice umjetnika, Tomislav Gotovac). Radio je u SCCA – Zagreb 1993. – 2006. i suosnivač je Instituta za suvremenu umjetnost.