MENU

Igor Kuduz: HVALOSPJEVI

 cijena: 75,00 HRK

Knjiga umjetnika,  2016.
68 stranica,  c/b, / 23.5 x 16.4 cm
Engleski jezik, meki uvez
Nakladnik: Igor Kuduz
Oblikovanje: Igor Kuduz
Naklada 300, šivano 

Knjiga Igora Kuduza, objavljena 2016. godine nije, kao što možda očekujete, knjiga umjetnika puna vizualnog materijala, fotografija, ili dizajna. Dapače, forma joj je unaprijed zadana, pa i sadržaj. Autor je intervenirao samo selekcijom materijala, kako bi ipak barem ograničio njezine gabarite, jer je mogla biti enciklopedijskih dimenzija.

Hvalospjevi su kratke pjesmice, literarne poskočice i krilatice, minijaturne ispovjedi, erotski ili seksualni vapaji, ali i mnogo više od svega što možete očekivati.”Prijatelj mi je poslao ovu knjigu za upload prije nekoliko mjeseci i naravno ja kasnim kao i obično, ali vi je svakako trebate pogledati! On je dizajner, fotograf i umjetnik, ali uvijek želi da mislimo kako se on pritom ne uzima previše ozbiljno, barem u ova posljednja dva slučaja. Dakle ljudi, izvolite, upoznajte – Igora! Igor u svojem radu prilično često koristi tehnologiju, ali inzistira na tome da je koristi na što je moguće naivniji način. Na primjer, jednom je napravio zbirku kratkih priča, knjigu koja se sastoji isključivo od spam poruka i e-mail scams, poput lažnih poziva na sastanke ili one male priče o ljudima iz dalekih zemalja koji žele prenijeti milijune dolara na vaš bankovni račun. To je kao da su te male životne priče, bilo da su tužne ili tragične, ili pak seksualne naravi, sve istinite. Sjećam se da je jednom otišao u Pariz – meku slika s razglednica i započeo foto dnevnik na Facebooku, ali je fotografirao samo ona neupečatljiva mjesta koja možete pronaći samo na rubovima bilo kojeg grada. Mjesta toliko neprepoznatljiva, a opet tako poznata, tako vjerna našem vlastitom iskustvu. On se gotovo isključivo koristi kamerom svojeg mobitela i dokumentira gotovo sve, svoje duge šetnje, društvena okupljanja, nepoznate ljude u vlakovima i autobusima, beznačajne stvari koje se naziru u kutu sobe tijekom naših razgovora. On sve te slike čuva i kasnije ih strukturira u pripovijesti. Svaki folder druga priča. Nemam pojma što je ova stvar pred nama, ali siguran sam da će vas razvaliti. Uvjerite se sami!”
Marko Golub, iz predgovora

 

Igor Kuduz (Zagreb, 1967.) vizualni je umjetnik i grafički dizajner, profesor na katedri za medijski dizajn Sveučilišta Sjever, Koprivnica Jedan od osnivača Instituta za suvremenu umjetnost. Član je stručnog vijeća Hrvatskog foto saveza. Član je upravnog vijeća  Društva hrvatskih dizajnera. Izlagao je na izložbama i video festivalima u Zagrebu, Splitu, Ljubljani, Clermont-Ferrandu, Bonnu, Budimpešti, Berlinu, Aachen,u Dessau, Tirani, Kairu, Trstu, New Yorku i više drugih mjesta.

 

Marko Golub je nagrađivani likovni kritičar iz Zagreba. Bio je  predsjednik AICA – Hrvatska, i kustos je galerije Hrvatskog društva dizajnera.