MENU

Tomislav Gotovac: STRATEGIJE READY-MADEA

|cijena: 50,00 HRK

 

2017., ISBN: 978-953-80-27-06-2
36 stranica, fotografije u boji, 20 x 13 cm
Dvojezično (hrvatski/engleski),meki uvez
Nakladnik: Institut za suvremenu umjetnost Zagreb
Urednica: Janka Vukmir
Tekst: Darko Šimičić

 

 

Ova publikacija uslijedila je nakon izložbe “Strategije Ready-Madea” Tomislava Gotovca (1937-2010) koji je održana u 2016, kako bise obilježilo 79.godišnjica rođenja umjetnika. Organizatori izložbe bili su Institut za suvremenu umjetnost i Institut Tomislav Gotovac.

Na izložbi su predstavljena rijetko ili nikad prije pokazanadjela umjetnika, koji se izravno ili djelomično odnose na radikalnu umjetničku praksu Marcela Duchampa. Izloženi su kolaži, predmeti i filmovi izrazličitih faza umjetnikova ogromnog opusa. Odabrana djela su stvarana tijekom 40godina, od sredine 70-ih godina prošlog stoljeća.

Datumi izložbe preklopili  su se s dvijevažne obljetnice. Marcel Duchamp koristi pojam “ready-made” po prvi put u pismu svojoj sestri, datiranom 15. siječnja 1916. Iste godine, nekoliko dana kasnije otvorio se Cabaret Voltaire, 5. veljače 1916, u Zürichu, događaj za koji se sadas smatra da je obilježio početak Dadaizma. Ti su događaji vrlo snažno  ohrabrili i utjecali na radikalnu umjetničku praksu u 20. stoljeća.

Darko Šimičić u svojem tekstu nudi uvid u Gotovčevo djelo koje otvara novo razumijevanje ovog određenog dijela njegovog rada.

Izložba je dodatno poslužila kao pripremna studija za prvu retrospektivnu izložbu Tomislava Gotovca, koja je održana u 2017. u novootvorenoj zgradi Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.

Tomislav Gotovac radio je u raznim medijima u vremenu koje se proteže kroz više od pet desetljeća .Bio je multidisciplinarni umjetnik, smatran prethodnikom umjetnosti performancea u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji; bio je i ključna figura u razvoju umjetničke avangarde u istočnoj Europi tijekom 1960.-ih i 1970.-ih godina.

Darko Šimičić je likovni kritičar i kustos iz Zagreba. Suosnivač je Instituta Tomislav Gotovac u Zagrebu gdje trenutno radi kao istraživač i tajnik. Njegovo profesionalno zanimanje usredotočeno je na avangarde 1920-ih i 30-ih (Zenitizam, Dada, Bauhaus, fotomontaže) te grupe i pojedince u hrvatskoj umjetnosti 1960.-ih i 1970.-ih (Gorgona, Mangelos, Grupa šestorice umjetnika, Tomislav Gotovac). Radio je u SCCA – Zagreb 1993. – 2006. i suosnivač je Instituta za suvremenu umjetnost.