MENU

ALEM KORKUT: 1,40 – produžuje se do petka 7. 4. 2023.

ALEM KORKUT

1,40

 

Ljubazno vas pozivamo na otvorenje izložbe Alema Korkuta pod nazivom 1,40

Otvorenje izložbe u srijedu, 8. ožujka 2023., u 20:00 sati

 

Institut za suvremenu umjetnost

Trg kralja Tomislava 20, Zagreb

 

Radno vrijeme galerije utorak – subota 13:00 – 19:00 sati

Izložba ostaje otvorena do subote 4. travnja 2023.

 

Ideja za ovu izložbu me prati već nekoliko godina tijekom kojih sam više puta započinjao eksperimente sa različitim materijalima koji su uglavnom neslavno završavali. Zaključio sam da je za rezultat kakav sam zamislio potrebno više od moje namjere, s obzirom da nisam jedini sudionik u izvedbi radova.
Alem Korkut.

 

Samostalna izložba radova Alema Korkuta pod nazivom 1,40, prva je samostalna izložba ovog autora u Institutu za suvremenu umjetnost. Na ovoj izložbi Korkut predstavlja novu seriju radova (2022.) koji su nastajali procesualno, pri čemu je osim autorovog rada ulogu igrala trajnost vremena u kojem su objekti bili izloženi donekle nekontroliranim uvjetima, u kojima je autor prirodnim procesima prepustio da radovi zadobiju svoju konačnu formu i izgled. Izložba je realizirana na tragu autorovih interesa koji su nazivnik većini njegovih radova: prepuštanje definiranja krajnjeg izgleda rada često je prepušten slučajnosti, dok je moj zadatak definirati uvjete u kojima se odvija proces koji je u pozadini izvedbe. Naime moja je zamisao bila pokušati bez značajne intervencije dobiti crtež, sliku ili običnu mrlju koja bi bila rezultat djelovanja lišajeva, gljivica ili bakterija. Nešto (vizualno) slično “Fantaziji oronulog zida”, 1938., Marijana Detonija, uz značajnu razliku mojega prepuštanja prirodnim procesima definiranja konačnog izgleda djela.

 

Izloženi radovi izvedeni su u više različitih materijala: papiru, gipsu, metalu i staklu, bez obzira radili se o jednostavnim dvo- ili trodimenzionalnim površinama i objektima svedenih pod zajednički naziv “1,40”  koji se odnosi na razinu koja dijeli “zdravi” od “kontaminiranog” dijela izloženih radova.

Razina od 1,40 m je mogla biti postavljena i na nekoj drugoj visini, ono što sam želio postići je dojam situacije kakva se može vidjeti nakon poplave, nakon što se voda povuče. Zidovi natopljeni vodom, namještaj nabubrio od vlage, mulj koji jasno ocrtava visinu koju je voda dosegla. 

 

*****
Rođen je 1970. u Travniku. Osnovnu i srednju školu završio u Banjaluci. Upisao studij kiparstva u Sarajevu 1991. Od 1992. do 1997. studirao kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje je diplomirao 1997. godine.
Autor je više javnih skulptura, među kojima i skulpture „Karijatida“ u Pazinu (2002.), spomenika biciklu u Koprivnici (2005.), spomenika palim braniteljima Domovinskog rata u Šibeniku (2006.), Karlovcu (2009.), i u Koprivnici (2016.).
Između ostalih, dobitnik je i Velike nagrade 27. salona mladih u Zagrebu, godišnje nagrade HDLU-a za mladog umjetnika 2004. godine, Velike nagrade Splitskog salona 2009. godine, treće nagrade na izložbi T-HT nagrada@msu.hr 2011. godine, te jedne od tri jednakovrijedne nagrade na 13. trijenalu hrvatskoga kiparstva 2018. godine. Dobitnik je i više nagrada na javnim natječajima. Izlagao je na četrdesetak samostalnih i oko sto i pedeset skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.
Od 1998. do 2007. član HZSU statusu samostalnog umjetnika. Od 2004. član, pa potom predsjednik Umjetničke organizacije Atelieri Žitnjak Od 2007. predaje kiparstvo na ALU u Zagrebu, trenutno u statusu redovnog profesora.