MENU

ANOTHER ARTWORLD Manifestations and Conditions of Equity in Visual Arts, online conference

 

 

Institut za suvremenu umjentost jedan je od partnera ove međunarodne konferencije koju organizira UNESCO katedra za kulturnu politiku i menadžment Univeriteta umetnosti u Beogradu, i koja će se održati 3. i 4. prosinca 2020.

 

 

 

 

 

 

 

Više informacija na web stranici konferencije.

Vidi program konferencije i linkove

 

UNESCO katedra za kulturnu politiku i menadžment Univeriteta umetnosti u Beogradu organizira međunarodnu znanstvenu konferenciju “Another Artworld: Manifestations and Conditions of Equity in Visual Arts” u četvrtak, 3. i petak, 4. prosinca 2020.

Konferencija se bavi temom rastuće nejednakosti na području vizualnih umjetnosti, koja se ogleda u neujednačenom razvoju umjetničkih tržišta, netransparentnosti tokova novca i različitim financijskim malverzacijama, prekarizaciji rada i velikoj stopi nezaposlenosti umjetnika, što su samo neke od uočljivih pojava i načina na koje suvremena umjetnost reproducira nejednakosti koje se mogu vidjeti u drugim područjima društvenog djelovanja.

Program konferencije će okupiti preko 60 istraživača iz Srbije i svijeta koji djeluju u polju kulturne politike i menadžmenta u kulturi, sociologije, teorije i povijesti umjetnosti, ekonomike kulture i politikologije. Cilj konferencije je razmotriti alternativne i nove modele (samo)organizacije i djelovanja u oblasti vizualnih umjetnosti i šire, koji bi vodili ka demokratizaciji umjetničkog polja; modelima zasnovanima na pravednosti, kooperativnim odnosima i samoupravljanju, tj. implementaciji direktne demokracije, koja podrazumijeva direktno odlučivanje o svim zajedničkim pitanjima u oblasti suvremene vizualne umjetnosti.

Plenarna predavanja održat će Victoria D. Alexander, profesorica sociologije umjetnosti na Goldsmiths University u Londonu, Gabriele Michalitsch, profesorica političke ekonomije na Sveučilištu u Beču, Irena Ristić, kazališna redateljica I profesorica  psihologije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i Dominique Willaert, umjetnički direktor organizacije Victora Deluxe iz Ghenta.

Program konferencije održat će se putem platforme Zoom, a detaljni program je moguće preuzeti na stranici konferencije.

Konferencija se organizira pod oznakom Europske mreže za kulturnu politiku i menadžment – ENCATC. Realizaciju je pomogao veliki broj partnera, među kojima su Odsek za nove medije Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, Udruženje likovnih umetnika Srbije, Narodna biblioteka Srbije, Institut za suvremenu umjetnost, Zagreb, Udruženje vizuelnih umetnika Užice i medijski portal SEECult.org.

Pokrovitelji konferencije su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Austrijski kulturni forum Beograd.