MENU

BREDA BEBAN: Moneystains, promocija knjige

 

 

 

BREDA BEBAN
MONEYSTAINS

 

Pročitaj na talijasnkom
Pročitaj na engleskom

 

 

Ljubazno vas pozivamo vas na promociju knjige Moneystains,
autorice Brede Beban,

u ponedjeljak, 5. 6. 2023. u 19:00 sati.

 

Institut za suvremenu umjetnost
Trg kralja Tomislava 20, Zagreb

 

Urednica izdanja i pogovor knjizi: Dubravka Šantolić Cherubini

Nakladnik: Institut za suvremenu umjetnost

 

Knjiga je objavljena u programu Knjižnice Trieste Contemporanea (koordinatorica: Elettra Maria Spolverini) u biblioteci libraryline (koordinatorice: Giuliana Carbi Jesurun & Janka Vukmir), namijenjenoj za objavljivanje do sada neobjavljenih djela umjetnika ili autora s područja europske suvremene umjetnosti.
Moneystains je krajem 2022. objavljen u Trstu u originalnom engleskom izdanju i u prijevodu na talijanski i prva je objavljena knjiga u ediciji libraryline. Sada im se pridružuje i prvi hrvatski prijevod. Nakladnik svih izdanja je Instittut za suvremenu umjetnost.

 

Knjiga je tiskana u maloj nakladi i neće se distribuirati komercijalno. Namijenjena je isključivo u kulturne i obrazovne svrhe. Zahvaljujemo se Bošku Bebanu na ustupanju teksta za objavljivanje.

 

Knjiga Moneystains donosi do sada neobjavljeni filmski scenarij koji se nalazi u ostavštini Brede Beban. Originalni tekst napisan je 1996. – 1997.

Scenarij je bio predstavljen na IFFR-u – Internacionalnom filmskom festivalu u Rotterdamu 1998., gdje je izazvao priličan interes, kako festivalskog žirija tako i drugih producenata. Nakon neočekivanog problema s engleskim producentom i iznenadne tragične smrti Hrvoja Horvatića 1997. godine, te iako je već bila dovršila izbor glazbe i finalizirala scenarij, Breda je odlučila da film neće nikada snimiti.
(iz pogovora D. Šantolić Cherubini)

 

Radili smo osamnaest mjeseci, pukli. Prestali. Počeli ponovno. Bilo je to sve što pisanje u suradnji s nekim treba biti, iritantno, iscrpljujuće, inspirativno.
(Chris Darke)

 

Popratni tekst: Chris Darke
Prijevod: Bartol Babić Vukmir
Grafičko oblikovanje: Giulia Lantier
128 stranica; 120x210 mm
ISBN 978-953-8027-15-4

 

O autorima

 

Breda Beban (1952. – 2012.) bila je umjetnica, sineastica i kustosica/ kreativna producentica čiji se rad bavi suvremenim poimanjima subjektivnosti i emocija koje se rađaju na marginama velikih priča o geografiji, politici i ljubavi. Filmovi i fotografije Brede Beban prepoznati su kao jedinstveni izrazi intimnosti, ranjivosti i autentičnosti.

Rođena u Novom Sadu 1952., u nekadašnjoj Jugoslaviji, Breda Beban je odrastala u Makedoniji i Hrvatskoj. Slikarstvo je studirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Karijeru je počela kao slikarica i umjetnica performansa, a sredinom osamdesetih, nakon što je srela Hrvoja Horvatića, svog umjetničkog i životnog partnera, krenula se baviti filmom, videom i fotografijom. Nakon izbijanja rata u bivšoj Jugoslaviji 1991., kao emigranti su zajedno putovali od mjesta do mjesta dok se na kraju nisu skrasili u Londonu, gdje su nastavili suradnju sve do Horvatićeve prerane smrti 1997. Radeći samostalno i/ili u suradnji s drugim umjetnicima i sineastima, stvorila je čitav niz radova koji su bili izlagani u najznačajnijim muzejima suvremene umjetnosti u Europi i Sjedinjenim Američkim Državama.

Breda Beban živjela je u Londonu i Sheffieldu, gdje je bila profesorica medijskih umjetnosti na Sveučilištu Sheffield Hallam. Preminula je 2012., ostavivši mnogobrojne projekte nedovršenima.

 

Hrvoje Horvatić (1958. – 1997.) studirao je na Akademiji za kazalište, film i televiziju, današnjoj Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Radio je u Jugoslaviji i Ujedinjenom Kraljevstvu, u suradnji s Bredom Beban, na brojnim dugometražnim igranim filmovima i dokumentarcima te je režirao nekoliko kratkometražnih filmova. S Bredom Beban i Chrisom

Darkeom, radio je na scenariju za dugometražni igrani film Moneystains.

 

Chris Darke je pisac i filmski kritičar iz Londona. Njegovi su tekstovi objavljivani u brojnim časopisima, uključujući Sight & Sound, Film Comment i Cahiers du Cinema. Tako­đer je i autor nekoliko knjiga, uključujući La Jetée (BFI Film Classics, 2016.) i Light Readings: Film Criticism and Screen Arts (2000.).