MENU

ĐORĐE JANDRIĆ: KODIKAMO HRPA

 

 

 

Pozivamo vas na otvorenje izložbe

ĐORĐE JANDRIĆ: KODIKAMO HRPA

 

u utorak, 9. 4. 2024. u 20:00 sati

 

Institut za suvremenu umjetnost

Trg kralja Tomislav 20, Zagreb

 

Izložba ostaje otvorena do 27. 4. 2024.

 

Radno vrijeme galerije: utorak – subota 13:00 – 19:00 sati

Galerija će biti zatvorena u srijedu, 17. 4. 2024.

 

 

„Sve je skulptura“, kaže Đorđe Jandrić u razgovoru kojim pripremamo njegovu prvu izložbu u Institutu za suvremenu umjetnost.

 

Izloženi crteži predstavljaju skup prirodnih brojeva i nulu – N0 i uvode gledatelja u prostor i volumen, možda i vrijeme, ali i među podatke pohranjene na internetu. Vode nas putem QR kodova kodikamo; kodikamo dalje nego što nas na prvi pogled vode dvodimenzionalne plohe crno bijelih crteža.

 

Gotovo primarni likovni postupak kojim su izlošci izvedeni, crtež olovkom na papiru ne odaje od prve da se radi o izložbi koja uključuje i digitalnu tehnologiju. Svaki crtež i svaki od brojeva tj. svaka od hrpe brojeva ima tri likovne mutacije, ali kako bi se gledatelju sve tri razotkrile, potreban je posjet galeriji i internetska veza bez čega mu nije dostupna cjelina izložbe. Skulptura se stvara u suprotnosti materijalnih i nematerijalnih dijelova djela, crno bijelog plošnog crteža i njegovog digitalnog klona.

 

U Jandrićevom se profesionalnom životopisu navodi kako je studirao arhitekturu koju je napustio u korist studija kiparstva, a da pri tome u svojem radu ne bi nikada napustio osnovne postavke prostornog razmišljanja. Zanimaju ga brojevi, crtež, geometrija, prostor, volumen, koncept, analiza i kontekst, zapravo osnove projektiranja. Kada je prije 30 godina u svoj rad uveo ideju Hrpe, bio je to zapravo odraz stava da je hrpa bilo kojeg materijala potencijalna skulptura, i da se skulptura može izvesti u svakom materijalu i mediju. Idealni je oblik hrpe stožac. Njega simbolizira trokut, a upisan u kružnicu upisanu u kvadrat, čini gotovo euklidovsko počelo analize strukture, prostora i promjena. Skulpturu.

 

 

Đorđe Jandrić (Zadar, 1956.) Studij arhitekture na Sveučilištu u Zagrebu upisao je 1975. ali ga prekida 1978. godine kada na Akademiji likovnih umjetnosti, također u Zagrebu, upisuje Nastavnički odsjek te studij povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu. Diplomirao je 1985 (J. Biffel, J. Poljan).
Počeo je izlagati na 13. salonu mladih u Zagrebu 1981., a do danas je održao trideset samostalnih i sudjelovao na osamdesetak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Predstavnik je Republike Hrvatske na izložbi Kip i objekt u Bratislavi 2005. i u Ženevi na izložbi Europart 2008.godine. Kao izabranik Ministarstva kulture RH, a u sklopu kulturne razmjene dviju država, boravi u Liechtensteinu.

U svom permanentnom istraživanju pojma skulpture izražava se u gotovo svim vizualnim medijima (kiparstvo, slikarstvo, crtež, performans, video, film). U radu na filmu surađuje s više autora i u više svojstava. Autor je više skulptura u javnim prostorima. U razdoblju od 1992. do 1994. bio je grafički urednik i dizajner časopisa Kinoteka. Autor je likovnoga postava monografske izložbe Zlatka Boureka u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu 2003. te koautor (uz Z. Boureka) likovnoga postava još nekolicine izložbi.

Od 1985. do 1991. radi kao nastavnik, a 1995. godine počinje raditi kao asistent na Tekstilno – tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje 2007. dobija zvanje docenta. Iste godine prelazi na Akademiju primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci gdje je radio u trajnom zvanju redovitog profesora do umirovljenja 2022. Živi i radi u Zagrebu.

 

 

 

Podrška:
Ministarstvo kulture i medija RH
Grad Zagreb