MENU

Dženan Hadžihasanović: The Blank Title

 

Dženan Hadžihasanović

The Blank Title

24. – 13. 5. 2023.

PRODULJENO TRAJANJE IZLOŽBE DO  19. 5. 2023.

Institut za suvremenu umjetnost
Trg kralja Tomislava 20, Zagreb

 

Otvorenje izložbe: ponedjeljak, 24. 4. 2023. u 20:00 sati

Izložba ostaje otvorena do 13. svibnja 2023.

Radno vrijeme galerije: utorak – subota 13:00 – 19:00 sati

 

Slikarski ciklus Dženana Hadžihasanovića The Blank Title iniciran je autorovim interesom za javna okupljanja, proteste, prava građana i građanske slobode. Impuls za njegov nastanak iniciran je velikim protestom građana Sarajeva i blokadom Parlamenta BiH 2013. godine zbog administrativne odluke o nedodjeljivanju JBMG-a novorođenčadi koju je u konačnici jedna beba, zbog nemogućnost odlaska na liječenje, platila životom. Prva izložba pod tim nazivom održana je 2016. godine u Sarajevu, a otada u više različitih reiteracija u BiH, Italiji i Hrvatskoj. Radi se o seriji slika uvijek različitih dimenzija koje prikazuju ulična okupljanja masa. Pri tome je zanimljivo da su velike okupljene skupine naslikane tako da su ljudski likovi na njima naslikani prema ikonoklastičkom principu Islama. U slučaju protesta, transparenti prosvjednika, prazni su, bijeli. Iako se tijekom svoje karijere Hadžihasanović često služio performansima u javnom prostoru, medijem koji najčešće nosi aktivističku notu, za ovu temu odabrao je svoj matični medij, slikarstvo.

 

Dženan Hadžihasanović (Sarajevo, 1987.) diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, a 2013. i pohađao Salzburg International Summer Academy, u Austriji. Još tokom studija, 2010. godine, zajedno sa Emirom Mutevelićem i Eminom Huskić osniva umjetničku grupu Color Crew, koja je svojim socijalno angažiranim performansima u stilu slaptstick komedije u javnom prostoru privukla veliku pažnju u Sarajevu i regiji.

Od 2012. godine Hadžihasanović i  Mutevelić zajedno sa Jusufom Hadžifejzovićem, jednim od najrenomiranijih konceptualnih umjetnika na prostoru bivše Jugoslavije, realizira nekoliko performansa pod nazivom Razveselite vaše u tuđini, koji su između ostalog predstavili na 16. Bone performans festivalu u Bernu i u Institutu za suvremenu umjetnost u Zagrebu (2014.), te u nešto izmijenjenoj formi i pod nazivom Jump into the Unknown u okviru korejskog priloga na Venecijanskom bijenalu 2015. godine. (Sandra Bradvić)

Studij restauracije i konzervacije započeo je u Luganu, Švicarska, a nastavio Studij konzervacije-restauracije na UMAS, Split.

Pored toga, Hadžihasanović sudjeluje i na restauraciji 15 kulturno značajnih objekata kao što su Ferhat-pašina džamija u Banja Luci i Vijećnica u Sarajevu, koja je postala simbol ratnog razaranja kulturnog naslijeđa. Živi i radi u Splitu.

Fotografija: Zahvaljujući umjentiku

 

Podrška:
Grad Zagreb
Ministarstvo kulture i medija RH
Vijeće bošnjačke nacionalne manjine u Splitsko-dalmatinskoj županiji