MENU

Izabrani su FINALISTI 20. Godišnje Nagrade Radoslav Putar za 2021.

 

 

 

 

 

Nagrada Radoslav Putar, godišnja nagrada za najboljeg likovnog umjetnika/umjetnicu u Hrvatskoj do 40 godina starosti, dodjeljuje se od  2002. godine. Nagrada Radoslav Putar dio je međunarodne mreže YVAA – Young Visual Artists Awards koju čine organizatori sličnih nagrada u 12 europskih država. Nagradu je 2002. godine osnovao Institut za suvremenu umjetnost. Partneri Nagrade Radoslav Putar su HULU – Split, i Galerija S, Koprivnica.

 

Ove godine navršava se 20. godišnjica Nagrade i 100. godišnjica Rođenja Radoslava Putara.

 

Radoslav Putar (Varaždin, 20. 7. 1921. – Zagreb, 18. 7. 1994.),  znameniti povjesničar umjetnosti i likovni kritičar svojim je radom bitno usmjerio hrvatsku kulturnu scenu prema suvremenom likovnom jeziku. Njegov rad važan je i s društvenog aspekta jer je promovirao ideje demokracije i zagovarao dijalog, toleranciju, slobodu izražavanja i otvorenost prema drugim kulturama. Danas je teško zamisliti u kojoj mjeri je njegov rad bio herojski, a sasvim pouzdano možemo ustvrditi da njegov doprinos teoriji i praksi ključni segment suvremene hrvatske umjetnosti i kulture.

Naša inicijativa da nagradu imenujemo Nagrada Radoslav Putar zrcali našu želju da promoviramo jasne stavove, aktivno sudjelovanje i visoke profesionalne standarde, kao alate afirmacije demokratskih procesa, međuovisnih s razvojem kulture, kulturnih institucija i umjetnosti u Hrvatskoj.

 

Radoslav Putar je diplomirao na Sveučilištu u Zagrebu (1949.) gdje je kasnije predavao na Odsjeku za povijest umjetnosti (1951. – 1961.). Bio je suosnivač je i član grupe Gorgona (1959. – 1966.), voditelj odjela za informiranje u tek osnovanom CIO, centru za industrijsko oblikovanje (1964. – 65.), kustos Muzej za umjetnosti i obrt (1968. – 1972.), ravnatelj Galerija grada Zagreba (1972. – 1979.), urednik časopisa Spot (1972. – 1978.), osnivač CEFFT-a, centra za fotografiju, film i televiziju (1973,.), i ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt. (1979. – 1983.).

 

 

Ovogodišnji stručni žiri radio je u sastavu:

 

Damir Sobota, dobitnik Nagrade Radoslav Putar 2020

Jasminka Babić, ravnateljica, Galerija umjetnina, Split

Michal Koleček, Sveučilište Jan Evangelista Purkyně, Ústí nad Labem, Češka

Neva Lukić, neovisna kustosica, Javni poziv za kustose do 40 godina, Zagreb

Chelsea Pierce, doktorandica, The Courtauld Institute of Art, London, UK/ Dallas, Texas, USA; Javni poziv za kustose do 40 godina

 

 

 

Ovogodišnji Finalisti Nagrade Radoslav Putar 2021 su:

 

Vitar Drinković (1983, Zagreb)

Jelena Lovrec (1989., Zagreb)

Lana Stojićević (1989., Šibenik)

Ivana Tkalčić (1987., Sisak)

 

 

VITAR DRINKOVIĆ (1983, Zagreb) magistrirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2008. godine. Za vrijeme studija boravi jedan semestar na Indiana University of Pennsylvania, SAD. 2014. završava magisterij animacije i novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje za vrijeme studija sudjeluje u razmjeni studenata na London Metropolitan University, Engleska. Realizirao je 21 samostalnu i 50 skupnih izložbi, 7 skulptura u javnom prostoru, dobitnik je više stipendija, priznanja i nagrada.

 

„Posljednjih nekoliko godina moja umjetnička praksa usmjerena je na istraživanje i stvaranje uvjeta- okolnosti za drugačiju percepciju svakodnevice , koristeći se interaktivnim umjetničkim aparaturama, skulpturama – izumima i instalacijama kao posrednicima, “ filterima” u komunikaciji između ljudi.

Krećem od bazičnih, jednostavnih, bioloških oblika komunikacije – razmjene koji utječu na percepciju, te dekonstruiraju način na koji je ona stvarana – oblikovana kroz informacije kojima smo okruženi.

Polja koja su mi zanimljiva i koja istražujem su: svakodnevni život, veza između percepcije – informacija i biologije, razvoj i utjecaj tehnologije na razvoj ljudskog društva, društveni sistemi, održivost, veza između umjetnosti, znanosti i ekonomije…“

 

 

JELENA LOVREC (1989., Zagreb) diplomirala je 2014. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Živi i radi u Zagrebu. U Hrvatskoj i u inozemstvu izlaže od 2013., gdje je do sada za svoj rad dobila nekoliko priznanja i nagrada.

 

„Radim u mediju dokumentarne fotografije, videa, instalacije i performansa. Moj rad bavi se propitivanjem i dokumentiranjem trenutnog stanja u kulturnom, društvenom i onom intimnijem, privatnom dijelu života. Svi moji projekti procesualnog su karaktera, a nerijetko postaju, ili su već od samog početka zamišljeni, kao cjeloživotni, postupno se razvijajući i mijenjajući obzirom na profil sudionika i moje osobne interese.

Dokumentiranje procesa tako postaje integralni dio mog stvaralaštva, često popraćen i službenim dokumentima. Glavnu motivaciju nalazim u nastojanju da iz “nepovoljnih„ situacija koje nas okružuju postignem suprotno, a neposredna komunikacija s ljudima koje prilikom svojih umjetničkih pohoda susrećem, njihove reakcije i pitanja koja proizlaze iz naših susreta, ono je što me najviše interesira u radu te sačinjava glavni dio mojeg umjetničkog istraživanja…”

 

  

LANA STOJIĆEVIĆ (1989., Šibenik) diplomirala je slikarstvo 2012., na UMAS, Split, gdje danas radi kao Asistentica, vanjska suradnica, na Odsjeku za likovnu kulturu i likovnu umjetnost. Od 2011. godine izlagala je na velikom broju izložbi u Hrvatskoj i u inozemstvu, a za svoj je umjetnički rad primila više nagrada, nominacija i priznanja. Radovi joj se nalaze u vise javnih i privatnih zbirki. Najčešće izražava u mediju fotografije, tekstila i arhitektonske makete. Tematski njezini radovi reflektiraju tipične simptome društvenih promjena, naročito u regiji u kojoj živi, gdje se turizam, urbanistička izgradnja i „apartmanizacija“ nekontrolirano i divlje šire, utječući na promjenu kulturnih, društvenih ekonomskih i ekoloških odnosa.

 

 

IVANA TKALČIĆ (1987. Sisak)diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu 2012., i na Akademiji likovnih umjetnosti 2016., te je studirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Münchenu (2014. – 15.). Izlaže od 2016., te je dobitnica niza Nagrada, priznanja I stipendija u Hrvatskoj i u inozemstvu.

 

„U procesu umjetničkog istraživanja važno je povezati različite prakse, teorije i medije, te razmjenjivati stečena znanja s drugima u zajednici.

Ne doživljavam medij kao neki nepokolebljivi i nepremostivi element u pristupu umjetničkoj praksi. U procesu djelovanja, medij vidim kao fluidan i promjenjiv alat pomoću kojega mogu realizirati različite zamisli. Neke ideje je prikladnije realizirati kao kratki film, neke kao fotografija, a neki kao instalacija. Početni koncept gotovo sam pronalaze put ka najprirodnijem mediju za realizaciju vizualne i mentalne stimulacije koju želim postići. Cijeli proces se događa u nekom stanju sličnom igri. Igra je dobar način za dublji ulazak u praksu. „Igrati se“ znači učiti kako nešto funkcionira, kako se ponaša, kako surađuje, postavlja i rješava probleme. Igranje potiče našu želju za eksperimentom, otkrivanjem i pronalaženjem novih alternativnih načina djelovanja. Kroz igru dajemo prostor neočekivanim trenutcima. Stoga vjerujem da tijekom vlastitog istraživanja najbolje učim i stječem iskustvo baš kroz rast u grupi i suradnju sa znanstvenicima, kustosima, umjetnicima i institucijama.

Teme koje me zaokupljaju su: arhivi i baze podataka, sjećanja, granice između stvarnosti, formiranje misli i identiteta…“

 

 

Čestitamo svim izabranim Finalistima i želimo im puno uspjeha u daljnjem tijeku natjecanja!

 

Izložba Finalista otvorit će se, 14. lipnja 2021. u 20:00 sati u Salonu Galić / HULU – Split, gdje žiri nakon drugog kruga natjecanja i razgovora sa svakim pojedinim finalistom, treba proglasiti dobitnika/cu Nagrade Radoslav Putar za 2021.

Pozivamo vas da pratite našu web stranicu www.institute.hr gdje ćemo obavještavati o svim novostima vezanima za programe Instituta za suvremenu umjetnost.

 

 

Nakon prvih 15 godina, u natjecanje je uneseno nekoliko novosti, pa tako sada dobitnik Nagrade dobiva produženi, dvomjesečni boravak u New Yorku, u organizaciji Residency Unlimited, podignuta je dobna granica za natjecatelje, te se mogu prijaviti svi umjetnici do 40 godina starosti. Svake se godine održavaju Radionice za zainteresirane kandidate, s uputama za prijavu na natječaj, a 2018. godine smo otvorili i poziv za jedno mjesto u članstvu žirija, za kustose do 40 godina starosti.

U suradnji s Institutom za povijest umjetnosti iz Zagreba, objavili smo 2018. i dvije knjige tekstova Radoslav Putar: Kritike, studije i zapisi 1961. – 1987.

 

Zahvaljujemo  svim umjetnicima i kustosima koji su se prijavili na ovogodišnje natjecanje i pozivamo sve zainteresirane da prate i sudjeluju u radu Nagrade Radoslav Putar.

 

Uz boravak u Residency Unlimited, NY, dobitnik dobiva mogućnost produkcije multioriginala zahvaljujući Galeriji S iz Koprivnice, samostalnu izložbu u Institutu za suvremenu umjetnost, Zagreb i mjesto u žiriji Nagrade Radoslav Putar u 2022. godini.

 

Damir Sobota, dobitnik Nagrade Radoslav Putar 2020., putuje u New York, Residency Unlimited, 1. 4. 2021., gdje će boraviti do početka lipnja.  Predrag Pavić, dobitnik Nagrade Radoslav Putar 2019., svoj termin boravka u New Yorku planira iskoristiti u ljeto ove godine.

 

Nagradu Radoslav Putar ustanovio je Institut za suvremenu umjetnost u suradnji s partnerima. Natjecanje i Nagrada Radoslav Putar omogućeni su ove godine sredstvima Ministarstva kulture RH, Grada Zagreba – Gradskog ureda za kulturu, Odjela za kulturu Grada Splita, Trust For Mutual Understanding, New York i Instituta za suvremenu umjetnost u Zagrebu, u suradnji  s HULU – Split, Galerijom S, Koprivnica i Residency Unlimited u New Yorku.

 

Dosadašnji dobitnici Nagrade Radoslav Putar su:
Tanja Dabo 2002; Nika Radić 2003; Igor Eškinja 2004; Antun Božičević 2005; Tina Gverović 2006; Vedran Perkov2007; Marko Tadić 2008, Goran Škofić 2009, Davor Sanvincenti 2010, Marko Marković 2011, Miran Blažek 2012; Dina Rončević 2013; Igor Ruf 2014., Niko Mihaljević, 2015.; Dino Zrnec 2016., Matej Knežević, 2017., Ana Kuzmanić, 2018., i Predrag Pavić, 2019., Damir Sobota, 2020.

 

U natjecanjima Nagrade Radoslav Putar tako je do sada je sudjelovalo više od 500 umjetnika i kustosa, a u finalu 82 umjetnika i 85 članova žirija.