MENU

JASENKO RASOL: Nisam ih htio pokazati, ali nisam ih mogao ne pokazati

 

19. – 29. 01. 2021.

 

UPUTE ZA POSJET IZLOŽBI
Otvorenje izložbe iz epidemioloških razloga održat će se bez posjeta publike.
Zbog epidemioloških razloga i zbog naravi izloženog materijala za posjet galeriji nužno je dogovoriti termin. Termin možete dogovoriti na info@institute.hr (re: posjet izložbi) ili na +385916199454
Ulaz slobodan

 

Radno vrijeme galerije: po dogovoru, od ponedjeljka do petka između 14:00 i 18:00 sati

 

Termini počinju svakog punog i svakih pola sata.

 

U galeriji istodobno može biti najviše dvoje ljudi.

 

 

 

Izložba Nisam ih htio pokazati, ali nisam ih mogao ne pokazati predstavlja fotografske albume Jasenka Rasola snimljene i uvezene tijekom proteklih 28 godina. Sadržaj albuma upravo je ono što očekujemo, fotografije iz obiteljskog života. No sami objekti, knjige albuma svakako više nisu nešto što očekujemo ili s čime se više uopće susrećemo. Prvo su ih zamijenile kutije za cipele, a potom razni tipovi digitalnih memorijskih spremišta. Fotografija ima tu sklonost ili potrebu, da je se skladišti. To govori ponešto o njezinoj naravi, trajnosti, kategoriji vrȅmena i različitih vreménā koja spremamo. Iz vlastitih iskustava znamo da većinu spremljenih fotografija uglavnom ne pregledavamo uvijek nanovo. Snimljene su, pohranjene su, imamo ih, ali njima uglavnom upravljamo iz vlastite memorije.

Pa zašto baš sada vadimo zbirku obiteljskih albuma iz njihovog fizičkog spremišta?

Kako veliki dio života živimo u kriznim vremenima, naučili smo da kada dođe do kataklizamtičkih momenata, u par vrećica u kojima se nosi nužno što se treba spasiti, uvijek se nalaze i forografije. Bez fotografija nemamo sjećanje, prošlost ili njezin dokaz, netko kaže da nemamo niti očuvani identitet, bez fotografija gube se mjesta i događaji, ljudi i zajdništva. U trenutku u kojem živimo nekoliko katastrofa izgleda da je idealni trenutak za izvaditi albume iz spremišta i sebi se vratiti svjesno i pažljivo, bez obzira na društvenu izolaciju na koju smo nagnani.

 

 

Fotografija: Jasenko Rasol