MENU

NAGRADA RADOSLAV PUTAR 2020 – NOVOSTI

 

 

 

Godišnja nagrada za umjetnike do 40 godina starosti, Nagrada Radoslav Putar, 2020. godine održat će se po 19. puta, i to na novoj lokaciji i u suradnji s novim partnerom.

 

Osnovana 2002. godine, u svojih proteklih 18 godina Nagrada Radoslav Putar se održavala u Zagrebu, Gliptoteci HAZU i Galeriji Križić Roban, u velikogoričkoj Galeriji Galženica u suradnji s njezinim voditeljem kustosom Klaudijom Štefančićem, i u suradnji s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, u Malom salonu, galeriji koja je u međuvremenu i nakon 70 godina rada, nedavno prestala postojati. Također, samostalne izložbe dobitnika Nagrade, održavale su se u Galeriji Miroslav Kraljević i galeriji Academia Moderna, a sada se održavaju u galeriji Instituta za suvremenu umjetnost.

 

Institut za suvremenu umjetnost i HULU Split sklopili su dogovor o suradnji za održavanje Nagrade Radoslav Putar 2020. godine.

U Splitu će se održati završna izložba finalista, koje će u prvom krugu natjecanja odabrati peteročlani međunarodni žiri. U Salonu Galić će tom prilikom biti otvorena izložba Finale 2020! i održano proglašenje dobitnika/ce Nagrade Radoslav Putar. Izložba će biti otvorena 16. 6. 2020. u 20:00 sati, a malo potom održat će se i proglašenje dobitnika/ce godišnje nagrade.

Nakon što je Mali salon u Rijeci prestao s radom, od nekoliko prijedloga za suradnju koje su pristigle u Institut za suvremenu umjetnost, odabran je splitski HULU koji trenutačno Nagradi Radoslav Putar omogućava nužne i profesionalne organizacijske uvjete.

 

Dobitnik/ca Nagrade Radoslav Putar dobiva dvomjesečni boravak u prestižnom njujorškom Residency Unlimited programu koji je u financiran cijelosti sredstvima Trust for Mutual Understanding, New York, samostalnu izložbu u Institutu za suvremenu umjetnost i mjesto u žiriju Nagrade u 2021. godini koji se financiraju iz Hrvatske, prema godišnjim natječajima za javne potrebe u kulturi i vlastitim sredstvima.

Kako je nagrada nacionalnog karaktera, organizatori su planirali da se izložba finalista održava  na raznim lokacijama u Hrvatskoj, te u gradovima u kojima djeluju likovne i umjetničke akademije. Iako se studenti ne mogu prijavljivati na natječaj, održavanje Nagrade u njihovom kulturnom okolišu donosi novo iskustvo i predstavlja brojne elemente upravljanja vlastitom karijerom za mlade umjetnike.

Nagrada Radoslav Putar tijekom svojeg godišnjeg ciklusa organizira i seminar za prijavitelje s uputama kako se uspješno prijaviti na natječaj. Seminar se organizira na fizičkoj lokaciji, ali i online, za sve zainteresirane polaznike koji drugačije nisu u mogućnosti sudjelovati na seminaru. Polaznici seminara mogu biti i studenti i svi umjetnici, bez obzira planiraju li se prijaviti na natječaj ili ne.

 

U žiriji Nagrade Radoslav Putar se osim međunarodnih članova, redovito nalaze i prošlogodišnji dobitnici Nagrade Radoslav Putar, kustosi i/ili umjetnici iz Hrvatske, a jednog člana žirija do 40 godina starosti, bira se po otvorenom pozivu.

 

Ukratko: NAGRADA RADOSLAV PUTAR 2020

Izložba Finale 2020 održat će se u Splitu, u suradnji Instituta za suvremenu umjetnost s HULU SPLIT, u Salonu Galić, Marmontova 3, 21000 Split

Otvorenje izložbe finalista, FINALE 2020! održat će se 16. 6. 2020. u 20:00 sati. Izložba će se moći pogledati do 11. 7. 2020.

Natječaj za umjetnike za Nagradu Radoslav Putar 2020. i poziv za jednog člana žirija do 40 godina starosti, bit će raspisani početkom 2020. godine. www.institute.hr

 

 

Za više informacija:

INSTITUT ZA SUVREMENU UMJETNOST, Janka Vukmir

janka@institute.hr; nagrada.putar@institute.hr
www.institute.hr
tel: +385 91 61 99 454

 

Logo – preuzimanje: http://www.institute.hr/en/downloads/
http://www.institute.hr/wp-content/uploads/2018/05/NRP_logo.jpg

 

Prijava na vijesti iz Instituta za suvremenu umjetnost: http://www.institute.hr/signup-2/

 

  

INSTITUT ZA SUVREMENU UMJETNOST www.institute.hr je neprofitna nevladina organizacija koja djeluje gotovo 30 godina na području suvremene umjetnosti i koja umjetnicima i umjetničkoj sceni pruža logističku i organizacijsku podršku te djeluje javno svojim izložbenim, nakladničkim, obrazovnim, istraživačkim i drugim programima. Institut u svojem arhivu čuva i zbirku tiskanih,  vizualnih i digitalnih dokumenata suvremene umjetnosti, koju prikuplja od svojeg osnutka 1993. godine.

 

 

HULU Split http://hulu-split.hr  HRVATSKA UDRUGA LIKOVNIH UMJETNIKA je nevladina, neprofitna i nestranačka strukovna udruga likovnih umjetnika koji djeluju na području splitsko-dalmatinske županije, a okuplja umjetnike iz cijele hrvatske svih medija likovnog izražavanja od slikarstva, grafike i kiparstva do multimedijalne umjetnosti. Tijekom više od sedamdeset godina svog postojanja – nekad kao ULUHova podružnica za Dalmaciju, potom kao ogranak HDLU-a, a danas kao samostalno udruženje, HULU -Split pridonosi razvoju vizualne umjetnosti u RH organizirajući samostalne i skupne izložbe svojih članova i gostujućih umjetnika. Programska koncepcija današnjeg HULU Splita temelji se na kontinuiranom godišnjem programu samostalnih izložbi i redovitom pokretanju i organizaciji većih skupnih projekata te pružanju su-organizacijske potpore članovima, drugim institucijama, udrugama i festivalima.

 

 

Salon Galić http://hulu-split.hr/info/salon-galic/ je započeo s izlagačkom djelatnošću  31. svibnja 1924. godine i danas predstavlja kultno mjesto umjetničkog života u Splitu. Salon je osnovao Ivan Galić (1884.-1961.)  u čiju čast i danas galerija nosi ime.  Salon Galić je bio jedini umjetnički izložbeni prostor u Splitu u razdoblju između dvaju svjetskih ratova, a u njemu su kroz povijest izlagali mnogi  istaknuti umjetnici 20. stoljeća. Nakon smrti Ivana Galića upravljanje Salonom Galić preuzima  Hrvatska udruga likovnih umjetnika koja kontinuirano upravlja galerijom već 58 godina.  Godine 2014. rješenjem Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture RH  Salon Galić je  kao najstarija splitska galerija proglašen i kulturnim dobrom.