MENU

Nagrada Radoslav Putar 2021 – Otvoreni poziv za mjesto u žiriju nagrade za kustose do 40 godina starosti – izbarane su dvije kustosice, Neva Lukić, HR i Chelsea Pierce, USA/UK

 

Nagrada Radoslav Putar 2021

Otvoreni poziv za mjesto u žiriju nagrade za kustose do 40 godina starosti

 

– Izabrane su dvije kustosice, Neva Lukić (HR) i Chelsea Pierce (USA/UK)

 

 

 

Nagrada Radoslav Putar, osnovana 2002., ove godine priprema svoje dvadeseto izdanje. U tijeku su pripreme za izbor četvoro finalista Nagrade Radoslav Putar koji će se predstaviti izložbom u splitskom Salonu Galić,14.lipnja 2021., u 20:00 sati.

 

Izložbu pripremamo s našim partnerom Hrvatskom udrugom likovnih umjetnika, HULU-Split, s kojim smo prošle godine započeli novu i uzbudljivu suradnju.

 

Dobitnik/ica Nagrade Radoslav Putar dobiva priliku provesti dva mjeseca na rezidencijalnom boravku u ResidencyUnlimited u New Yorku, predstaviti se samostalnom izložbom u Institutu za suvremenu umjetnost u Zagrebu, aod prošle, 2020. godine, zahvaljujući Galeriji S iz Koprivnice, s kojom smo također započeli novu suradnju, dobiva imogućnost produkcije novog rada, multiorigonala. Dobitnik/ica Nagrade RadoslavPutar također postaje članomžirija Nagrade u njezinom sljedećem godišnjem ciklusu.

 

Temeljem Otvorenog poziva za mlade kustose do 40 godina starosti, Nagrada Radoslav Putar već nekoliko godina bira jednog člana žirija. Ove smo godine odabrali dvije kandidatkinje:

 

Nevu Lukić, neovisnu kustosicu iz Zagreba i – Chelcea Pierce, doktorandicu povijesti umjetnosti na The Courtauld Institute u Londonu, a koja dolazi iz Dallasa,Texas, SAD, koje će se pridružiti radu žirija Nagrade Radoslav Putar.

 

Neva Lukić (1982.) magistrirala je  povijest umjetnosti i arheologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i teoriju moderne i suvremene umjetnosti na Sveučilištu u Leidenu u Nizozemskoj. Radila je kao kustosica u MMSU u Rijeci, a sada kao slobodna kustosica surađuje s različitim institucijama, neprofitnim udrugama te kolekcijama, ponajviše u Hrvatskoj i Nizozemskoj. Autorica je ili koautorica niza samostalnih i više tematski koncipiranih izložbi kaošto su Sedmo nebo – izbor iz zbirki MMSU-a (MMSU,Rijeka,2016.), The Story Within and Beyond (SeeLab, DenHaag, 2018.), Raskršća pogleda – Vladimir Nikolić (Kula Nebojša, Beograd, 2019.), Predsuvremena akcija i postmoderna reakcija (u pripremi, Moderna galerija, Zagreb, ožujak – lipanj, 2021.),itd. Svoje tekstove redovito objavljuje u tiskanim i elektronskim medijima.

https://www.nevalukic.org

 

Chelsea Pierce (1989.) diplomirala je antropologiju i povijest umjetnosti na Sveučilištu u Oklahomi, magistrirala muzejske studije na Sveučilištu New York. Radila je u Muzeju umjetnosti u Dallasu kao kustoski asistent za suvremenu umjetnost od 2014. do 2018., a prethodno je na raznim poslovima bila aktivna u International Independent Curators International, The Drawing Center i Brooklyn Museumu u New Yorku. Počevši od jeseni 2018. godine, započela je svoje doktorsko istraživanje iz povijesti umjetnosti na Courtauld Institute of Art u Londonu u Velikoj Britaniji, usredotočujući se na Groupu Gorgona, neoavangardni umjetnički kolektiv sa sjedištem u Zagrebu, aktivan od 1959. do 1966. godine.

https://courtauld.ac.uk/people/chelsea-pierce