MENU

Nagrada Radoslav Putar 2024. – poznati su finalisti!

Među prijavama pristiglima na ovogodišnji, 23. natječaj za
Nagradu Radoslav Putar, stručni žiri odabrao je
četvero finalista, koji će se predstaviti na izložbi
Finale 2024!!! 
u ponedjeljak, 10. 6. 2024. u 20:00 sati, u Salonu Galić u Splitu.

 

 

 

Ovogodišnji stručni žiri u sastavu:

Mihael Klanjčić, Umjetnik, dobitnik nagrade Radoslav Putar 2023.

Iva Prosoli, Muzejska savjetnica, Muzej za umjetnost i obrt

Mirna Rul, Kustosica, voditeljica Galerije AŽ

Tena Starčević, Kustosica, Otvoreni poziv za kustose do 40 godina starosti

János Szoboszlai, Izvanredni profesor, Mađarsko sveučilište likovnih umjetnosti, Budimpešta

 

u ponedjeljak, 25. 3. 2024., je u Institutu za suvremenu umjetnost među pristiglim prijavama odabrao četvoro finalista.

 

Finalisti Nagrade Radoslav Putar 2024:

Nikica Jurković (Zagreb, 1989.)

Nina Kamenjarin (Kaštel Kambelovac, 1991.)

Nikolina Kuzmić (Split, 1994.)

Vice Tomasović (Omiš, 1986.)

 

Odabrani radovi izdvojili su se koncepcijskom cjelovitošću, izborom tema, kritičkim i odgovornim pristupom prema suvremenoj stvarnosti, aktualnim temama i mediju izražavanja.

Zahvaljujemo na prijavi na ovogodišnji natječaj za Nagradu Radoslav Putar svim umjetnicima koji su se prijavili i čestitamo izabranim finalistima na ulasku u Finale 2024.!

 

Više informacija:
nagrada.putar@institute.hr

 

Nagrada Radoslav Putar osnovana je 2002. godine u Zagrebu.

Partneri Nagrade Radoslav Putar su HULU-Split, Galerija S, Koprivnice i medijski partner, Vizkultura.

 

 

O Finalistima:

 

NIKICA JURKOVIĆ

Diplomirao je Dizajn vizualnih komunikacija na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (2012.) te potom na Odsjeku grafike Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu (2018.), s najvećom pohvalom Summa Cum Laude.

U sklopu Erasmus+ programa, završio je Preddiplomski studij Bellas artes na Sveučilištu Complutense u Madridu (2017.) Izlagao je na nekoliko samostalnih i brojnim skupnim izložbama. Sudjelovao je na brojim likovnim radionicama te rezidenciji Haffenkombinat u Leipzigu, Njemačka (2019. i 2024.). Dobitnik je nekoliko nagrada i pohvala. Član je HZSU-a i HDLU-a. Živi i djeluje u Zagrebu.

 

Njegova umjetnička praksa temelji se na procesu nastajanja i / ili promjenjivosti radova kroz vrijeme. Koristeći različite predmete i materijale iz vlastite svakodnevice, minimalnim intervencijama stvara radove apstraktnog sadržaja.

 

NINA KAMENJARIN

Diplomirala je 2016. s temom „Simbioza skulpture i performansa“ na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Putem Erasmus programa studirala je „Produkt und Komunikationsdesign“ u Njemačkoj. Osim kiparstvom bavi se performansom, videom i drugim medijskim praksama.

Izlagala je u Hrvatskoj i u inozemstvu. Dobitnica je nekoliko nagrada i priznanja, uključujući Essl Art Award 2015. u Austriji i jednu od tri jednakovrijedne nagrade na Trijenalu kiparstva u Zagrebu 2018. Aktivna je članica HULU-a i HZSU-a s brojnim samostalnim i grupnim izložbama. Trenutno radi i djeluje u Splitu.

 

Kroz svoje djelovanje na sceni pokušava analizirati ulogu pojedinca na okolinu i obratno, na koji način funkcioniramo kada se pokušamo odmaknuti iz okruženja svoje okoline. Od tuda je i proizišla potreba izražavanja u prvom licu kroz radove, misli i zapažanja. Bavi se aspektima osobnog identiteta sebe kao umjetnice, kiparice, performerice i radovima ispituje granice izražavanja kroz različite medije. Polazeći od osobnog iskustva, kreće se prema širem društvenom i psihološkom kontekstu te na humorističan ili naglašeno ironičan način ukazuje na predodžbe nekih univerzalnih i aktuelnih problema.

 

NIKOLINA KUZMIĆ

Studirala je na Umjetničkoj akademiji Split, preddiplomski studij, završila 2016. godine u klasi prof. Deana Jokanovića Toumina. Diplomirala je na Umjetničkoj akademiji Split, diplomski studij; diplomirala 2019. godine u klasi prof. Nine Ivančić. Pohađala je Art, Science and Health Master of ArtsOnline Pilot Course, 2022.

Njezin umjetnički rad karakteriziraju naizgled nepovezane tematike koje crpe inspiraciju i interese iz polja prirodnih znanosti i bave se pitanjima odnosa umjetnosti i znanosti, odnosa čovjeka sa smrću i bolesti, odnosima društva prema pitanjima memorije (kolektivne i osobne) i arhiviranja, pitanjima tijela i tjelesnosti kao i vremena koje za sobom sve povlači i briše. Važan element i nit koja povezuje njezino stvaralaštvo jest živo fizičko tijelo.

 

VICE TOMASOVIĆ

Rođen 1986. godine u Splitu. Nakon završene opće gimnazije u Omišu, upisuje se na Umjetničku akademiju Sveučilišta u Splitu, smjer likovna kultura, gdje diplomira 2009. godine. Osnivač je i ravnatelj Almissa Open Air festivala suvremene umjetnosti u Omišu. Bivši je predsjednik je Hrvatske Udruge Likovnih Umjetnika u Splitu i voditelj izložbene djelatnosti u Salon Galić. Trenutno radi kao voditelj Botaničke zbirke u Klisu. Sudjelovao je na velikom broju samostalnih i grupnih izložbi, umjetničkih festivala i manifestacija kao organizator, kustos, izlagač i izvođač.

Kao autora zanimaju ga pitanja etike. Neovisno o mediju izražavanja to prepoznaje kao pod-temu koja prožima sve njegove radove. U vizualnom kodu slike, instalacije i performanse koje radi objedinjuje klaustrofilija. Odnos ništavila i punine interesira ga kao osnovni strukturni postulat.

 

 

Radoslav Putar Fotografija: Marijan Molnar

Radoslav Putar (Varaždin 20.7.1921. – Zagreb 18.7.1994.),  znameniti povjesničar umjetnosti i likovni kritičar svojim je radom bitno usmjerio hrvatsku kulturnu scenu prema suvremenom likovnom jeziku. Njegov rad važan je i s društvenog aspekta jer je promovirao ideje demokracije i zagovarao dijalog, toleranciju, slobodu izražavanja i otvorenost prema drugim kulturama. Danas je teško zamisliti u kojoj mjeri je njegov rad bio herojski, a sasvim pouzdano možemo ustvrditi da njegov doprinos teoriji i praksi ključni segment suvremene hrvatske umjetnosti i kulture.

Naša inicijativa da nagradu imenujemo Nagrada Radoslav Putar zrcali našu želju da promoviramo jasne stavove, aktivno sudjelovanje i visoke profesionalne standarde, kao alate afirmacije demokratskih procesa, međuovisnih s razvojem kulture, kulturnih institucija i umjetnosti u Hrvatskoj.

 

Radoslav Putar je diplomirao na Sveučilištu u Zagrebu (1949.) gdje je kasnije predavao na Odsjeku za povijest umjetnosti (1951. – 1961.). Bio je suosnivač je i član grupe Gorgona (1959. – 1966.), voditelj odjela za informiranje u tek osnovanom CIO, centru za industrijsko oblikovanje (1964. – 65.), kustos Muzej za umjetnosti i obrt (1968. – 1972.), ravnatelj Galerija grada Zagreba (1972. – 1979.), urednik časopisa Spot (1972. – 1978.), osnivač CEFFT-a, centra za fotografiju, film i televiziju (1973,.), i ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt. (1979. – 1983.).

 

 

Dosadašnji dobitnici Nagrade Radoslav Putar su:
Tanja Dabo 2002; Nika Radić 2003; Igor Eškinja 2004; Antun Božičević 2005; Tina Gverović 2006; Vedran Perkov 2007; Marko Tadić 2008, Goran Škofić 2009, Davor Sanvincenti 2010, Marko Marković 2011, Miran Blažek 2012; Dina Rončević 2013; Igor Ruf 2014., Niko Mihaljević, 2015.; Dino Zrnec 2016., Matej Knežević, 2017., Ana Kuzmanić, 2018., Predrag Pavić, 2019., Damir Sobota, 2020.; Lana Stojićević, 2021.; Glorija Lizde 2022.; Mihael Klanjčić, 2023.

 

 

U natjecanjima Nagrade Radoslav Putar tako je do sada je sudjelovalo više od 500 umjetnika i kustosa, a u finalu 94 umjetnika i 100 članova žirija.

 

Nagrada Radoslav Putar, članica je međunarodne mreže YVAA – Young Visual Artists Awards.