MENU

NOVA KNJIGA: Marina Viculin: Vrijeme bez namjere / predbilježbe

 

 | NOVA KNJIGA
u nakladi Instituta za suvremenu umjetnost
/ vidi dolje upute za predbilježbe /

 |
MARINA VICULIN: VRIJEME BEZ NAMJERE, 2019.

Knjiga Marina Viculin: Vrijeme bez namjere
sadrži 67 tekstova koje je Marina Viculin pisala uz izložbe koje je organizirala unutar ciklusa fotografskih izložbi Snapshot/Brzo okidanje i izložbi u Galeriji Waldinger u Osijeku, u razdoblju između 2004. i 2014., do svoje preuranjene smrti početkom 2015. godine.

Čitatelja u knjigu, motive njezinog nastanka te sažetak Marininog rada, uvode tekstovi urednika Igora Kuduza i Janke Vukmir, a ispraćaju bilješka urednika, kronologija cjelokupnih navedenih izložbenih ciklusa i kazalo imena u knjizi navedenih umjetnika.

Knjiga je dvojezična, hrvatski / engleski
Izdavači: Institut za suvremenu umjetnost / Institute for Contemporary Art & Igor Kuduz
Urednici: Janka Vukmir & Igor Kuduz
ISBN 978-953-8027-09-3
444 stranice, c/b, meki uvez
Prijevod: Zana Šaškin
Dizajn: Igor Kuduz — D72
Podrška: Gradski ured za kulturu i vlastita sredstva

Knjiga će biti promovirana Zagrebu, u rujnu 2019. godine. | datum će bit naknadno objavljen |
Cijena knjige je 150,00 kn.

|
PREDBILJEŽBE su moguće do promocije, po promotivnoj cijeni od 120,00 kn
uplatom na:
Institut za suvremenu umjetnost,
Trg kralja Tomislava 20, 10000 Zagreb
IBAN HR402402006-1100071943
OIB 23064700393

Svaki uplatitelj treba poslati potvrdu o uplati na adresu: info@institute.hr, a uplatitelji izvan Zagreba i poštansku adresu na koju će mu knjiga biti poslana.
Na adresu s koje je poslana potvrda o uplati, svaki uplatitelj će primiti račun i potvrdu o primitku uplate.

Knjige će se moći podignuti u Zagrebu u Institutu za suvremenu umjetnost, Trg kralja Tomislava 20, od 3. rujna u radno vrijeme ili u terminima po dogovoru. Za kupce knjige izvan Zagreba će u rujnu biti organizirana poštanska dostava.

[ iz uvodnog teksta Igora Kuduza ]

Knjige obično nastaju slijedom neke zamisli, više ili manje racionalne odluke da se određeni tekst ukoriči i ponudi publici. Vjerujem da je tako sa većinom knjiga koje sam imao u rukama ili na kojima sam i sâm radio. Ali ne i ova. Ova knjiga ima neku čudnu povijest s kojom nisam načisto a nemam ni iluzija da ću ikada biti. Nerado razmišljam o toj povijesti, pa stoga i nerado zapisujem, jer me je strah da ne bude nepotrebno preveliko. Zato i ne razmišljam. Ova knjiga nije slijedila misao ili neku ideju kako bi bilo dobro da se tekstovi sakupe, urede i oblikuju u knjigu. Nastala je jer ne mogu ništa drugo.

[ iz uvodnog teksta Janke Vukmir ]
Ova knjiga potaknuta je ciklusom fotografskih izložbi Snapshot/Brzo okidanje, koji je Marina Viculin inicirala 2004. godine i kontinuirano vodila do kraja života organizirajući niz izložbi fotografa na kojima je ravnopravno predstavljala početnike i veterane hrvatske fotografije izložbenim programom unutar kojega su se izložbe brzo smjenjivale, bile informativne i nepretenciozne, a istodobno su ozbiljno zastupale razne aspekte fotografskog medija i mogućih autorskih pristupa. Iako se serija izložbi održavala u Zagrebu, pri čemu je daleko najveći broj izložbi bio održan u prostoru Kule Lotrščak, a nekoliko kasnijih u podrumu Klovićevih dvora, neke su izložbe bile izmještene u javni prostor ili pak predstavljene izvan Zagreba, u Osijeku. Brzom okidanju se kasnije pridružila, ili bolje rečeno, iz njega je proizišla, i serija izložbi First Shot/Prvo okidanje namijenjena sasvim mladim fotografima i mlađim kustosima fotografije što je utjecalo i na širenje znanja i interesa za fotografiju i fotografe, a fotografima omogućavalo prilike kave ranije nisu imali.
…..
Marina je tijekom osam godina, počevši od 2007., bila i kustos izložbenog programa u Galeriji Waldinger, pri Gradskim galerijama Osijek, pa zbir tekstova objavljenih uz izložbe koje je tamo organizirala čini drugo poglavlje ove knjige. Izložbe u Waldingeru pokazuju nam neke njezine druge interese i nastojanje da se zalaže za likovne umjetnike vrlo različitih usmjerenja i različitih generacija, pri čemu dominira izbor umjetnika srednje generacije koji su često zanemareni hrvatskom kulturnom politikom i čija je vidljivost često u javnosti najmanja. Tom serijom izložbi Marina je umjetnicima i njihovim radovima omogućila veću vidljivost i dostupnost široj publici, ali što je nama najvažnije, i vlastiti pristup i interpretaciju kojom je obogatila korpus hrvatske likovne kritike.

 |
Sve informacije:
Institut za suvremenu umjetnost
Trg kralja Tomislava 20, Zagreb
janka@institute.hr | +385916199454