MENU

DANILO DUČAK: ŽVRLJOTINE, razglednice

| cijena: svaka razglednica 10,00 HRK, komplet 40,00 HRK

 

5 razglednica, 10 x 15 cm
Oblikovanje: Igor Kuduz

 

Izložba „Žvrljotine“ je prva izložba Danila Dučka u Institutu za suvremenu umjetnost u Zagrebu. Činjenica da ih sam naziva žvrljotinama govori najviše o tome s kojom ih lakoćom radi, ali i kako se neformalno, pa i malo posprdno odnosi prema ideji da ih predstavi u galeriji.

Crteži su rađeni na iPadu, aplikacijom ProCreate koji omogućava sasvim rukopisni izraz i daje dojam kao da su rađeni na papiru, kao da su stranice iz „skizenbucha“, bilješke s ulice ili iz birtije, ali njihova brojnost i ustrajnost nam daju dojam kronike, komentara pa i čak i društvenih kretanja. Originalne crteže kontinuirano „posta“ na Facebook, među fotografije svojih pasa, planinarenja, serije fotografija, selfieja koje snima po „svim ćenifama svijeta“ i uobičajenih komentara na svakodnevicu. Utoliko, sve smo te crteže već vidjeli, međutim za izložbu su oni sada priređeni u drugom mediju, isprintani na platno na koje Dučak još jednom intervenira, ovaj puta rukom, izravno na površinu.

Na licu razglednica su reproducirani crteži, bez natpisa koji se nalaze na izvornim crtežima, a koji su bili rukom ispisani na radovima koji su bili izlagani na izložbi. Na poleđini razglednica je naziv/logo izložbe, datum i mjesto održavanja.

Danilo Dučakje rođen 1953. u Zagrebu, nakon završene ALU radi kao ilustrator i fotograf. 1996. odlazi u USA gdje kao ilustrator provede slijedećih dvadeset godina. Vraća se u Zagreb 2006., a prije dvije godine se seli u Motovun, pa se ponovo uči crtati, radeći žvrljotine na iPadu. A ponekad i slika uljem na platnu.