MENU

MARINA VICULIN: VRIJEME BEZ NAMJERE

cijena: 150,00 HRK

 

2019., ISBN: 978-953-8027-01-7
444 stranice, 5 c/b fotografija, 22,5 x 15 cm
Dvojezično hrvatski /engleski, meki uvez
Nakladnici: Institut za suvremenu umjetnost Zagreb i Igor Kuduz
Urednici: Igor Kuduz i Janka Vukmir
Tekstovi: Igor Kuduz, Janka Vukmir i Marina Viculin
Prijevod: Zana Šaškin
Oblikovanje: Igor Kuduz — D72

 

Knjiga MARINA VICULIN: VRIJEME BEZ NAMJERE sadrži 67 tekstova koje je Marina Viculin pisala uz izložbe koje je organizirala unutar ciklusa fotografskih izložbi Snapshot/Brzo okidanje i izložbi u Galeriji Waldinger u Osijeku, u razdoblju između 2004. i 2014., do svoje preuranjene smrti početkom 2015. godine.

Čitatelja u knjigu, motive njezinog nastanka te sažetak Marininog rada, uvode tekstovi urednika Igora Kuduza i Janke Vukmir, a ispraćaju bilješka urednika, kronologija cjelokupnih navedenih izložbenih ciklusa i kazalo imena u knjizi navedenih umjetnika.

Marina Viculin (13. veljače 1957. – 19. siječnja 2015.) je povjesničarka umjetnosti koja je kroz svoju bogatu profesionalnu karijeru obuhvatila prostrano područje umjetnosti, radeći pretežno sa živućim umjetnicima i na području suvremene umjetnosti, ali je i s lakoćom prelazila granice u znatno ranija povijesna područja i različite profesionalne teme. Djelovala je na raznim institucionalnim razinama, na stručnim i upravljačkim mjestima. Od 1989. godine, do kada je radila kao neovisna likovna kritičarka i kustosica, bila je zaposlena na mjestu kustosa u Muzejskom prostoru, kasnije nazvanom Muzejsko galerijski centar i naposljetku Galerija Klovićevi dvori, gdje je stekla zvanje muzejske savjetnice i bila ravnateljica od 2012. do svoje preuranjene smrti 2015. godine. Kao doktorica znanosti, radila je i u akademskoj sferi.

Igor Kuduz (Zagreb, 1967.) vizualni je umjetnik i grafički dizajner, profesor na katedri za medijski dizajn Sveučilišta Sjever, Koprivnica Jedan od osnivača Instituta za suvremenu umjetnost. Član je stručnog vijeća Hrvatskog foto saveza. Član je upravnog vijeća  Društva hrvatskih dizajnera. Izlagao je na izložbama i video festivalima u Zagrebu, Splitu, Ljubljani, Clermont-Ferrandu, Bonnu, Budimpešti, Berlinu, Aachenu Dessau, Tirani, Kairu, Trstu, New Yorku i više drugih mjesta.

Janka Vukmir, je povjesničarka umjetnosti, likovna kritičarka i kustosica.. Suosnivačica je i predsjednica Instituta za suvremenu umjetnost u Zagrebu.