MENU

Marko Ercegović: SVE ILI NIŠTA & SLOBODA ME PLAŠI

cijena: 40,00 HRK

2018., ISBN: 978-953-58679-7-5  (UZF), 978-953-8027-07-9 (ISU)
36 stranice, 38 fotografija , 23,5 x 16.5 cm
Dvojezično hrvatski/engleski, meki uvez
Nakladnik: Ured za fotografiju, Institut za suvremenu umjetnost, Zagreb
Tekstovi: Marko Ercegović, Jelena Pašić, Janka Vukmir

 

Publikacija se temelji na dvije izložbe istovremeno održane u dvije različite galerije u Zagrebu, Galeriji Spot Ureda za fotografiju i Institutu za suvremenu umjetnost, u rujnu i listopadu 2018. Na izložbama je autor predstavio svoju opsežnu seriju fotografija nastalih tijekom razdoblja čitavog jednog desetljeća. U galeriji Spot Marko Ercegović je predstavio dio serije pod nazivom Sve ili ništa, a u Institutu za suvremenu umjetnost posjetitelji su imali priliku vidjeti drugi dio serijala, pod nazivom Sloboda me plaši. Popratni katalog je u zajedničkoj produkciji Instituta za suvremenu umjetnost i Ureda za fotografiju, a dizajnirao ga je Igor Kuduz. Za Institut za suvremenu umjetnost ovo je bila prva suradnja s umjetnikom i prva koprodukcija s galerijom Spot.

 

Jedno je uvjerenje da fotoaparat kao stroj zadržava svoj dio autorstva svake fotografije, a drugo da svaka fotografija koju okine fotograf ovisi o njegovu kretanju i položaju tijela…O tome što snima Marko kaže: Sve je fotografivo. U jednom času kaže da fotografija nikad nije vrjednija od prizora koji je zabilježila, ali istodobno i da su prizori koje bira zapravo neizabrani, spontani, da su snimljeni samo zato što je on kao fotograf negdje prisutan…
iz teksta Janke Vukmir

 

U kompleksnoj harmoniji izložbenih postava na dvije lokacije …formiraju se pak posve novi međuodnosi između fotografija, nimalo fiksirani i krajnje neautoritativni. Za nestalne i gotovo beskonačne mogućnosti narativa koji stvaraju mnogo je manje važno što ove fotografije prikazuju od onoga što proizvode. U eroziji čvrstog i determiniranog značenja Ercegović otkriva mogućnost redefinicije fotografskog jezika, njegove gramatike i sintakse.
iz teksta Jelene Pašić

 

Marko Ercegović rođen je u Dubrovniku, a sada živi i radi u Zagrebu. Diplomirao je snimanje na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Dobio je brojne nagrade, a njegov rad predstavljen je na brojnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

 

Jelena Pašić, su-kustosica ove izložbe, povjesničarka je umjetnosti, kustosica i likovna kritičarka, aktivna u arhiviranom fotografiranju i angažirane prenoćište participativne prakse sa svojim aktivnostima. Radi u Uredu za fotografiju.

 

Janka Vukmir, su-kustosica izložbe, je povjesničarka umjetnosti, likovna kritičarka i kustosica, suosnivačica i predsjednica Instituta za suvremenu umjetnost.