MENU

BORIS CVJETANOVIĆ: DRUŠTVO

 

BORIS CVJETANOVIĆ

DRUŠTVO 

 

Promocija monografije i otvorenje izložbe

srijeda, 23. 11. 2022.

 

Institut za suvremenu umjetnost

Trg kralja Tomislava 20, Zagreb

 

Promocija monografije u 19:00 sati
(knjigu predstavljaju B. Cvjetanović, B. Greiner, D. Šimičić i J. Vukmir)

Otvorenje izložbe u 20:00 sati

 

Izložba ostaje otvorena do 17. 12. 2022.

Radno vrijeme galerije: utorak – subota: 13:00 – 19:00 sati

 

 

 

 

Monografija Boris Cvjetanović: Društvo netom je objavljena knjiga u nakladi umjetničke radionice PETIKAT, urednika i dizajnera izdanja Borisa Greinera.

Knjiga predstavlja 11 serija crno/bijelih fotografija nastalih 1980-ih i ranih 1990-ih godina koje dotiču aspekte osobne interpretacije i dokumentacije različitih socijalnih situacija, ali i fotografskog medija i njegovog položaja u Hrvatskoj i njezinom kulturnom sustavu.

 

Monografija predstavlja gotovo 250 fotografija uz tekstove Branke Slijepčević i Leonide Kovač, te razgovor Borisa Greinera s Borisom Cvjetanovićem, koji će razgovorom na promociji predstaiti knjigu, uz Darka Šimičića (Institut Tomislav Gotovac).

Razgovor moderira Janka Vukmir.

 

ISBN 9789536946549
Dvojezično: hrvatski / engleski
27 x 21 cm; 280 stranica
tekstovi: LEONIDA KOVAČ, BRANKA SLIJEPČEVIĆ
razgovor: BORIS CVJETANOVIĆ & BORIS GREINER

 

Publikacija je ostvarena uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba i Fondacije Erste banke.

 

Izložba Društvo izbor od 40 fotografija iz serija Bolnica, Ljetovanje, Mesnička 6, Radnici, i Zatvor.

Usprkos kontinuiranom izlaganju tijekom četiri desetljeća, u domaćim i inozemnim galerijama, na velikim međunarodnim izložbama, sajmovima, privatnim i javnim institucijama, te brojnim osvojenim nagradama, i usprkos tome što su mu radovi objavljivani u međunarodnim publikacijama i knjigama o fotografiji, naposljetku i usprkos činjenici da je i sam autor nekoliko konceptualnih foto knjiga, njegovi su radovi pretežno do sada ostali nepublicirani.

 

 

 

Boris Cvjetanović (1953.), svojim je profesionalnim djelovanjem obilježio četiri protekle decenije hrvatske fotografije. S iskustvom rada u Hrvatskom restauratorskom zavodu (1976. – 1984.) profesionalno se aktivirao kao fotograf 1981., kada održava svoju prvu samostalnu izložbu Erotski grafiti, SKUC; Zagreb, i kada počinje objavljivati fotografije u Studentskom listu, gdje 1987. postaje urednikom fotografije, jedan je od vodećih protagonista razvoja omladinske, često nazivane i Poletove generacije fotografa.

Od tada do danas, u svojem bogatom umjetničkom opusu stvorio je niz fotografskih serija u kojima, osjetljiv na socijalno i humano, posvećen ljudima i njihovom bivanju u društvenom kontekstu, interpretira i dokumentira društvo i njegove promjene. Diskretnim pogledom svjedoka oblikuje zanimljive i duhovite likovne kompozicije koje proizlaze iz njegovog pronicljivog opažanja.