MENU

Damir Sobota: Recentni radovi

Trst, 28. siječnja – 8. ožujka 2022.

u 18:30 sati

Damir Sobota
Recentni radovi / Recent Works 

Trst, Studio Tommaseo, via del Monte 2/1
u suradnji s Institutom za suvremenu umjentost

radno vrijeme: od utorka do petka, od 17 do 20 sati

 

način posjeta: pojačana zelena COVID potvrda i ffp2 maska

 

info: info@triestecontemporanea.it
+39 040 639187

 

Veliki kolaži hrvatskog umjetnika iz serija Palindrom i Sistemske slike i objekti koji su sinteza različitih tradicija geometrijske apstrakcije: preokretanje, varijacija, transponiranje ili pomicanje serijskih formalnih elemenata koncentrira kreativni proces i intuiciju.

 

 

Damir Sobota, Palindrom 9 (9 1/2, 9 2/2), 2019, kolaž, papir na platnu, boja, 200 x 270 cm, ljubaznošću umjetnika

 

 

Trieste Contemporanea otvara izložbu Recent Works Damira Sobote u petak, 28. siječnja u 18.30 sati, u nazočnosti mladog hrvatskog umjetnika dobitnika nagrade Radoslav Putar 2020. u razgovoru s kustosicom izložbe Jankom Vukmir.

 

Slike, kolaži i predmeti Damira Sobote sintetiziraju različite tradicije geometrijske apstrakcije koncentrirajući kreativni proces i intuiciju uz eksperimentalni pristup: odluke koje umjetnik donosi prije početka novog rada postavljaju algoritam koji će regulirati proces od početka do kraja. .

 

 

Izložbu, otvorenu do 8. ožujka 2022., producira Trieste Contemporanea u suradnji s Institutom za suvremenu umjetnost Zagreb i predstavlja dio Sobotinih radova iz novije serije Palindrom i Sistemske slike i objekti, koj  je umjetnik stvorio nakon  sudjelovanja na umjetničkoj rezidenciji u Residency Unlimited u New Yorku.

 

Važna hrvatska nagrada koju je osvojio umjetnik nosi ime Radoslava Putara (1929.-1994.), povjesničara umjetnosti, kritičara i kustosa umjetnosti koji je hrvatsku kulturu značajno usmjerio prema jeziku suvremene vizualne umjetnosti. Nagradu Putar svake godine organizira Institut za suvremenu umjetnost u Zagrebu u sklopu YVAA mreže – Young Visual Artists Award, a u suradnji s njujorškom organizacijom Residency Unlimited (koja je 2015. godine angažirana kao organizator YVAA programa i strukture u kojoj se nalaze rezidencije u New Yorku) i Trust for Mutual Understanding. Nagrada se sastoji od dvomjesečnog boravka u prestižnoj američkoj instituciji i samostalne izložbe u Zagrebu, te produkcije grafičke mape u suradnji s Galerijom S iz Koprivnice.

Dugogodišnja suradnja Trieste Contemporanea s ISU Zagreb ovom je prilikom učvršćena obogaćivanjem Putarovog portfolija samostalnom izložbom u Italiji.

 

Damir Sobota diplomirao je 2013. godine Grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Sudjelovao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama uključujući, uz izložbu Putarove nagrade u Salonu Galić, Split (2020.), Poznate nepoznanice u Westpol A.I.R. Prostor, Leipzig (2019.), Nagrada HT-a u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu (2018.), Eques u Tokamachi Central Community Center u Tokamachi, Japan (2018.) i nekoliko izdanja Bijenala slikarstva u Zagrebu (od 2013. do 2019. ). Od 2015. do danas sudjelovao je u rezidencijama u Belgiji, Njemačkoj i New Yorku. Bio je izvanredni profesor na Odsjeku za likovnu umjetnost i grafički dizajn Grafičkog fakulteta u Zagrebu. Dobitnik je nagrade Radoslav Putar 2020. Živi i radi u Zagrebu.

 

 

Damir Sobota
Recentni radovipetak, 28. siječnja, 18.30 sati
Trst, Studio Tommaseo, via del Monte 2/1
od 28. siječnja do 8. ožujka 2022
radno vrijeme: od utorka do petka, od 17 do 20 sati
način posjeta: pojačana zelena COVID potvrda i ffp2 maska
info: info@triestecontemporanea.it
+39 040 639187