MENU

DRUGA EKSPLOZIJA – 90e: Predavanje, projekcija i razgovor: Tadej Pogčar i Dejan Habicht

DRUGA EKSPLOZIJA – 90e
|
  Umjetnost 1990ih godina u Sloveniji

  • Predavanje, projekcija i razgovor: TADEJ POGAČAR i DEJAN HABICHT

Petak, 29. 11. 2019., u 18:00 sati

Institut za suvremenu umjetnost
Trg kralja Tomislava 20
10 00 Zagreb
 |  Institut za suvremenu umjetnost u suradnji sa Zavodom P.A.R.A.S.I.T.E iz Ljubljane, vas ljubazno poziva na predavanje, projekciju i razgovor o umjetnbosti u Sloveniji 90-ih godina.

Umjetnici i autori Tadej Pogačar i Dejan Habicht govorit će o situaciji u Sloveniji i razvoju umjetnosti tijekom 90ih godina, promjenama koje su se događale na slovenskoj umjetničkoj sceni i u umjetničkim praksama u kontekstu kulturnih, društvenih, političkih i ekonomskih promjena u desetljeću nakon raspada Jugoslavije, stjecanja samostalnosti i građenju novog kulturnog i institucijskog sustava.
 |  Predavanje se temelji na studiji i prezentaciji višegodišnjeg projekta „Druga eksplozija“, koji je 2016. kulminirao istoimenom izložbom organizaciji Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. i galerije P74 održanom na više lokacija u Ljubljani i katalogom s tekstovima Bože Repea, Tadeja Pogačara, Nine Popič i Polone Poberžnik, Dejana Habichta, Barbare Sterle Vurnik, Vladimira Vidmara i Tjaše Pogačar Podgornik, a kojeg je dizajnirao Ajdin Bašić.

„Nakon eksplozije neo-avangarde u 60- ima koje je u Sloveniji prvenstveno označila grupa “OHO”, 90e su donijele drugu eksploziju umjetničke produkcije, koja je na svoj način bila nastavak radikalne umjetničke prakse iz 60-ih i 70-ih godina. Izložbe koje su tom prilikom u Ljubljani predstavile umjetnosti 90ih, prikazale su segment umjetničke proizvodnje koju bismo mogli označiti kao “umjetnost nakon postmodernizma. Izložbe „Druga eksplozija – 90e“pružile su pogled na radikalne prakse u slovenskoj vizualnoj umjetnosti 1990-ih na lokacijama u Narodnom muzeju Slovenije-Metelkova, Galerii P74 Gallery i Galeriji ŠKUC, na kojima su izlagali Jože Barši, Vuk Ćosić, Maja Licul, Marko Peljhan, Alenka Pirman, Tadej Pogačar, Marjetica Potrč, Marija Mojca Pungerčar, Franc Purg, Anja Šmajdek, Nika Špan, Apolonija Šušteršič i Janja Žvegelj.
 |  Predavanje je organizirano u sklopu predprograma izložbe „90e:Ožiljci“ koja se osvrće na umjetnosti u srednjoj i istočnoj Europi 90ih godina, koju Institut za suvremenu umjetnost priprema u okviru Europske prijestolnice kulture, Rijeka 2020. u MMSU – Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.