MENU

ILIJA ŠOŠKIĆ “Svi smo u opasnosti”, izložba

 

ILIJA ŠOŠKIĆ: „Svi smo u opasnosti“, izložba

Otvorenje izložbe:
u četvrtak 21. 2. 2019. u 20:00 sati
| :
Razgovor s umjetnikom:
u četvrtak 7. 3. 2019. u 18:00 sati

| Izložba ostaje otvorena do 16. 3. 2019.

Radno vrijeme galerije:
utorak – subota od 12:00 – 19:00 sati

Institut za suvremenu umjetnost
Trg kralja Tomislava 20, 10000 Zagreb

| U Institutu za suvremenu umjetnost se otvara prva samostalna izložba Ilije Šoškića u Hrvatskoj, nakon 1989. godine. U međuvremenu izlagao u Splitu na skupnoj izložbi AAA i održao predavanje na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, 2017. godine. U Zagrebu je posljednji puta izlagao 1986. u Galeriji SC.

Izložbu „Svi smo u opasnosti“ sačinjavaju foto-narativ „PPP. Devet sati kasnije“ snimljen na mjestu ubojstva Piera Paola Pasolinija, devet sati nakon njegova ubojstva 02. 11. 1975. godine, dokumentacija i umjetnikova intervencija u prostoru koja će se uživo odvijati za vrijeme otvorenja izložbe. Naziv izložbe je preuzet iz naslova posljednjeg Pasolinijevog, nedovršenog intervjua koji je dao poslijepodne prije ubojstva novinaru Furiu Colombu.

„(…) Na uglu fudbalskog terena desila se tragedija, označena krugom od kamena i cigle (stvari nađene u blizni) i sa nešto krede; izgrađen „mauzolej“ sa krstom od dva komada drveta nađenih u đubrištu, sa ispisanim slovima „Pier P. Pasolini“. To je bila scenografija jednog mučeništva, jednog umetnika. Prisetio sam se Arhimeda kao cinizma nesavršene civilizacije.“, piše Šoškić uz taj svoj rad.

Nakon nedavno održane, krajem 2018. godine, velike retrospektivne izložbe Akcione forme koja je istodobno bila postavljena u MSUB u Beogradu i MSUV u Novom Sadu, Šoškićev je opus kanoniziran unutar polja akcije i oblika, a njegovo je područje djelovanja obilježeno trokutom omeđenim umjetnošću, filozofijom i matematikom, a mogla bih nizati i u subsegmentacije pa reći da Šoškić kroz svoj opus djeluje i između politike, prirode i svoje umjetničke pojavnosti kao žive slike (tableau vivant), ili da se kreće između aktivizma, šamanizma i simbolizma, ali i između akcije, forme i raznih vrsta osobnih prisutnosti u svojem radu. (J. Vukmir, iz uvodnog teksta)

Ilija Šoškić (Dečani, 1935.) pripadnik je prve generacije jugoslavenskih umjetnika koji su radili u duhu novih umjetničkih praksi. Prije umjetnosti bavio se sportom i bio je državni prvak i reprezentativac SFRJ u bacanju kladiva. Umjetničku školu završio u Herceg Novom, studirao na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu i na Accademia di belle arti u Bologni. Od 1969. do 1972. godine živio je u Bologni, a od 1972. u Rimu. Svjetsku afirmaciju stekao suradnjom sa legendarnom rimskom galerijom L’Attico gdje je izlagao zajedno sa Janisom Kounellisom, Luigijem Ontanijem, Michelangelom Pistoletom i drugima. O njemu su pisali poznati kritičari poput Emilija Ville, Achila Bonita Olive, Maria Diacona. Izlagao na najznačajnijim međunarodnim ali i jugoslavenskim umjetničkim manifestacijama (Bijenale u Veneciji, Trigon, Jugoslavenska dokumenta, Aprilski susreti, itd.). Kao predavač gostovao je na najznačajnijim evropskim umjetničkim akademijama (Düseldorf, Rim, itd.). Umjetnička praksa Ilije Šoškića proteže se kroz više od pet decenija, a njegov rad obuhvaća elemente performansa, živih slika (tableau vivant), umetnosti ponašanja, gerilske umjetnosti, kulturnog i političkog mita, matematike i metafizike prirode. (Preuzeto iz kataloga Akcione forme, 2018.)

Naši ostali programi:
Natječaj za Nagradu Radoslav Putar 2019
Otvoreni poziv za prijave za člana žirija Nagrade Radoslav Putar