MENU

Izložba: LANA STOJIĆEVIĆ: Your Artwork Here & GLORIJA LIZDE: Krevet za Jordana Neelya

Pozivamo vas na otvorenje izložbe dviju dobitnica Nagrade Radoslav Putar i razgovor s umjetnicama

 

 

U srijedu 29. 11. 2023.
u 19:00 sati, razgovor s umjetnicama, moderira: Janka Vukmir
u 20:00 sati, otvorenje izložbe

Institut za suvremenu umjetnost
Trg kralja Tomislava 20, Zagreb

Radno vrijeme galerije: utorak – subota: 13:00 – 19:00 sati

Izložba ostaje otvorena do 16. 12. 2023.

 

 

Dobitnici Nagrade Radoslav Putar
(Lana Stojićević 2021. i Glorija Lizde 2022.)
uz dvomjesečni boravak u New Yorku (Residency Unlimited), produkciju rada u suradnji s Galerijom S iz Koprivnice, i mjesto u žiriju Nagrade, dobivaju i samostalnu izložbu u Institutu za suvremenu umjetnost uz koju predstavljaju svoja iskustva stečena u procesu sudjelovanja u Nagradi Radoslav Putar (osnovana 2002.).

 

 

Izložba finalista Nagrade Radoslav Putar se od 2020. godine  održava u suradnji s HULU-Split, u Salonu Galić. Kako je upravo te godine počela COVID19 kriza, raspored odlazaka u SAD je doživio brojne pomake i promjene. Tako su ove, 2023. godine u Residency Unlimited boravile dvije dobitnice Nagrade, pa se i njihove izložbe održavaju istodobno u Zagrebu, a prati ih tekst jedne od članica žirija izabrane po javnom pozivu za kustose do 40 godina starosti, Petre Šarin.

 

Izloženi radovi se izravno referiraju na iskustva stečena u New Yorku.

 

Lana Stojićević: Your Artwork Here, 2023.

 

YOUR ARTWORK HERE
U radu YOUR ARTWORK HERE misteriozna plastična stijena skrivene namjene viđena na ulicama New Yorka postaje igračka galerije u zgradi od lijevanog željeza – okidač igre pretvaranja o njujorškom umjetničkom uspjehu.

 

LANA STOJIĆEVIĆ (1989., Šibenik) je diplomirala je 2012. na Odsjeku za slikarstvo Umjetničke akademije u Splitu. Od 2022. je u zvanju docentice zaposlena na Odsjeku za likovnu kulturu i likovnu umjetnost Umjetničke akademije u Splitu. Dobitnica je više strukovnih nagrada, među kojima su Nagrada Radoslav Putar (YVAA, Institut za suvremenu umjetnost, Zagreb, 2021.), treća Nagrada Ivan Kožarić (Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb, 2021.), nagrada Metro Imaging na izložbi New East Photo Prize (Fondacija Calvert 22, London, 2016.), godišnja nagrada za mlade umjetnike (Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, Zagreb, 2015.). Sudjelovala je na više rezidencijalnih programa, među kojima su Residency Unlimited u New Yorku, Cité Internationale des Arts u Parizu i Kulturvermittlung Steiermark u Grazu.

 

 

Glorija Lizde: Krevet za Jordana Neelya, 2023.

 

KREVET ZA JORDANA NEELYA

Rad “Krevet za Jordana Neelya” bavi se odnosom sustava prema pojedincu kroz prijedlog nacrta za mogući krevet, jedan od tisuću koji nedostaju u newyorškom psihijatrijskom sistemu.

 

Glorija Lizde (1991., Split) završila je preddiplomski studij filma i videa pri Umjetničkoj akademiji u Splitu te diplomski studij fotografije pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Ostvarila je nekoliko samostalnih izložbi te sudjelovala na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu od kojih izdvaja O21 OSTRALE Biennale, Residency Unlimited New York, Robert Capa Contemporary Photography Center, QUAD Gallery, Benaki Museum, 57. Zagrebački salon. Nominirana je za World Press Photo Joop Swart Masterclass 2020 te je jedna od izabranih fotografkinja u međunarodnom programu za nadolazeće umjetnike Parallel – European Photo Based Platform 2018. i 2021. g. Dobitnica je stipendije i rezidencije Dr. Éva Kahán Foundation za 2022. godinu. te dobitnica Nagrade Radoslav Putar 2022. za najboljeg mladog umjetnika.