MENU

JULIJE KNIFER: RÈGLES ET ÉMOTION / PRAVILA I OSJEĆAJI

JULIJE KNIFER

RÈGLES ET ÉMOTION / PRAVILA I OSJEĆAJI

 

 

Otvorenje izložbe: četvrtak, 28. 4. 2022. u 20:00 sati

Izložba ostaje otvorena do 21. 5. 2022.

 

Kustosice: Ana Knifer i Janka Vukmir

 

Institut za suvremenu umjetnost
Trg kralja Tomislava 20, Zagreb

 

Radno vrijeme galerije: utorak – subota: 13:00 – 19:00 sati

Ulaz slobodan

 

RÈGLES ET ÉMOTION je serija crteža koja je dobila naziv po rečenici kubiste Georgesa Braqua:  J’aime l’émotion qui corrige la règle Sviđa mi se emocija koja ispravlja pravilo.

 

Odgovor Juana Grisa glasio je C’est la règle qui doit corriger l’émotion Pravilo je ono koje treba ispraviti emociju.

 

 

RÈGLES ET ÉMOTION jedinstven je rad koji tumači proces Kniferovog rada, od imaginacije do egzekucije.

 

Radi se o složenoj studiji iz 1979. koja se razvija na 20 crteža olovkom na papiru. Na nježnim olovkom iscrtanim crtežima Knifer naknadno intervenira tehničkom preciznošću crnom linijom, uz koju bilježi brojčane oznake. Sličan postupak je koristio i prilikom razrađivanja skica za veće projekte, slike velikih dimenzija i murale.

 

 

Crteže datira dvostruko, ovisno o datumu izvedbe intervencije u pojedinom sloju rada, usprkos vlastitim dnevničkim bilješkama, u bilježnicama čiji je mali izbor također na izložbi, o tome kako vrijeme u njegovom radu ne igra nikakvu ulogu i nebitno je kada je djelo nastalo.

 

 

Grafiti, odnosno crteži grafitnim olovkama koje započinje raditi krajem 70-ih, postaju najegzakniji primjer bilježenja protoka vremena. Na pojedinim grafitima radi mjesecima i godinama, bilježeći datume izvršenja. Ispunjavajući bijelu podlogu, u slojevima nanoseći grafitnu olovku, dobiva efekt crne svjetlosti o kojoj govori još početkom 60-ih kao sudionik grupe Gorgona.

 

 

Izložba je u nešto drugačijoj verziji od ove zagrebačke bila tijekom 2021. godine, predstavljena u Grazu, u MUWA – Museum für Wahrenhmnug, gdje je Ana Knifer je kao kustosica izložbe ove radove izdvojila smatrajući kako upravo ovaj segment Kniferovog rada objašnjava mnoge postupke njegovog radnog procesa i nudi ključ za razumijevanje njegovog poimanja umjetnosti i vremena.

 

 

 

Fotografija: Ljubaznošću Arhiva Knifer