MENU

MARINA VICULIN: „VRIJEME BEZ NAMJERE“, promocija knjige, Osijek

Osijek, Galerija Knifer, Vukovarska 31 / promocija knjige
28. srpnja 2020. / 21 sat / 

organizator: Barutana 020

 

 

Knjigu predstavljaju: Igor Kuduz i Janka Vukmir

Knjiga MARINA VICULIN: VRIJEME BEZ NAMJERE sadrži sedamdesetak tekstova povjesničarke umjetnosti, kustosice i nekadašnje ravnateljice Klovićevih dvora, Marine Viculin koje je pisala tijekom jedanaest godina između 2004. — 2014., do svoje preuranjene smrti početkom 2015. godine.

 

Tekstovi u knjizi podijeljeni su u dva poglavlja, od kojih svaki predstavlja jednu od višegodišnjih ciklusa izložbi koje je Marina Viculin inicirala, vodila i organizirala: Brzo okidanje/Snapshot 2004. —2014., u svojoj matičnoj kući, Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu i seriju izložbi u galeriji Waldinger 2007. — 2014., u Osijeku. Knjiga je u cijelosti dvojezična i pristupačna međunarodnoj publici.

 

2019., ISBN: 978-953-8027-01-7
444 stranice, 5 c/b fotografija, 22,5 x 15 cm
Dvojezično hrvatski /engleski, meki uvez
Nakladnici: Institut za suvremenu umjetnost Zagreb (Institute for Contemporary Art, Zagreb) i Igor Kuduz
Urednici: Igor Kuduz i Janka Vukmir
Tekstovi: Igor Kuduz, Janka Vukmir i Marina Viculin
Prijevod: Zana Šaškin
Oblikovanje: Igor Kuduz — D72

Više o knjizi

 

Čitatelje u knjigu, razloge njezinog nastanka, te kontekst i sažetak Marininog rada, uvode tekstovi su-urednika Igora Kuduza i Janke Vukmir, a ispraćaju bilješka urednika, kronologija cjelokupnih navedenih izložbenih ciklusa i kazalo imena u knjizi navedenih umjetnika.

 

Marina Viculin (13. veljače 1957. – 19. siječnja 2015.) je povjesničarka umjetnosti koja je kroz svoju bogatu profesionalnu karijeru obuhvatila prostrano područje umjetnosti, radeći pretežno sa živućim umjetnicima i na području suvremene umjetnosti, ali je i s lakoćom prelazila granice u znatno ranija povijesna područja i različite profesionalne teme. Djelovala je na raznim institucionalnim razinama, na stručnim i upravljačkim mjestima. Od 1989. godine, do kada je radila kao neovisna likovna kritičarka i kustosica, bila je zaposlena na mjestu kustosa u Muzejskom prostoru, kasnije nazvanom Muzejsko galerijski centar i naposljetku Galerija Klovićevi dvori, gdje je stekla zvanje muzejske savjetnice i bila ravnateljica od 2012. do svoje preuranjene smrti 2015. godine. Kao doktorica znanosti, radila je i u akademskoj sferi.