MENU

MOMČILO GOLUB: Instalacije i lirika

 

 

 

MOMČILO GOLUB: INSTALACIJE I LIRIKA

Institut za suvremenu umjetnost predstavlja, prvi puta nakon 1984., samostalnu izložbu i radove splitskog umjetnika Momčila Goluba, u Zagrebu.

Momčilo Golub je rođen 1949. godine, a diplomirao na Likovnoj akademiji u Beogradu 1974. i magistrirao grafičkom odjelu 1976. Kao stipendist francuske vlade specijalizirao je slikarstvo na “Ecole des Beaux-Art de Paris”. 1991.- 1992. studijski boravi u ” La Cité internationale des Arts” u ateljeu francuskog Ministarstva kulture.

 

Započevši kao grafičar, Golub je tijekom 80-ih godina prošlog stoljeća predstavljao prvo postkonceptualne, a kasnije i rane postmodernističke umjetničke tokove u umjetnosti. Početkom 90-ih se povlači sa likovne scene i s nje izbiva više od dva desetljeća, do nedavnog povratka prošle, i samostalne izložbe u Splitu u tranju ove godine.
Bio je nagrađivan: 1974. „Kunova“ nagrada za grafiku; 1983. Nagrada za fundacije „Ladislav Ribnikar“; 1983. Prva nagrada na izložbi novije jugoslavenske umjetnosti u New Yorku-Equitable gallery i 1984. Nagrada za instalaciju na Dubrovačkom salonu.

 

Izložba INSTALACJE I LIRIKA sastoji se od tri serije radova:
Studija draperije, Objekata i Lirike.
„Studije draperije“ je riječima autora “studija virtualnih / reprezentacijskih / dokumentarnih / fenomenoloških, teksturalnih i tekstualnih, kulturoloških, te narativnih aspekata slikarskog umjetnickog djela, kao i načina na koji se isti ti odnosi prevode u realan, konkretan, materijalan i u punom smislu senzoran / senzualan kontekst.

Svaki rad sastoji se od dva ključna elementa – pažljivo odabranog tekstila, koji još nije postao upotrebnim odjevnim predmetom, te reprodukcije historijskog, najčešće poznatog, slikarskog umjetničkog djela na osnovu kojeg je odabrano, odnosno kupljeno. Materijalu je jasno navedeno porijeklo – putem računa koji dokumentira kupnju predmeta, vješalice, ili pakiranja koje služi njegovom izlaganju ili odlaganju.”

Objekti su raznorodne naravi, i neki od njih rezultat su druženja s knjigama, a serija nazvana „Lirika“, autoru iznimno važna, izbor je, osobna antologija, lirskih pjesama koja je reproducirana ili prevedena u trodimenzionalne objekte kojim Golub materijalizira svoje čitateljsko iskustvo i sugerira pjesnicima da poeziju izlažu u likovnom i trodimenzionalnom obliku objekta, u galeriji.