MENU

Nagrada Radoslav Putar 2020 – Otvoreni poziv za mjesto u žiriju nagrade za kustose do 40 godina starosti – izbarana je Klara Petrović

 

 

Nagrada Radoslav Putar 2020

Otvoreni poziv za mjesto u žiriju nagrade za kustose do 40 godina starosti

  • izabrana je Klara Petrović

 

 

 

 

Nagrada Radoslav Putar, osnovana 2002., za umjetnike do 40 godina starosti godine trenutačno je, usprkos situaciji izazvanoj virusom COVID-19, u pripremama svojeg 19. izdanja.

 

Ove godine Nagrada je po treći puta raspisala otvoreni poziv za mlade kustose do 40 godina starosti koji time dobivaju priliku biti dio godišnjeg žirija.

 

Taj stručni odbor, u prvom krugu natjecanja, prema pristiglim prijavama umjetnika odabire četvoro finalista, a u drugom krugu natjecanja, temeljem izložbe i razgovora s finalistima, odabire dobitnika/icu godišnje Nagrade Radoslav Putar.

 

Dobitnik/ica Nagrade Radoslav Putar dobiva priliku provesti dva mjeseca na rezidencijalnom boravku u Residency Unlimitedu New Yorku, postaviti samostalnu izložbu u Institutu za suvremenu umjetnost u Zagrebu, a od ove, 2020. godine, zahvaljujući Galeriji S iz Koprivnice, dobiva i mogućnost produkcije novog rada, multiorigonala. Dobitnik/ica Nagrade Radoslav Putar također postaje članom žirija Nagrade u njezinom sljedećem godišnjem ciklusu.

 

Na ovogodišnji otvoreni poziv javili su se kustosi iz dvije države, po prvi puta i iz inozemstva, a među njima je za člana žirija odabrana Klara Petrović, kustosica iz Zagreba.

 

 

Klara Petrović (1991.), diplomirala je povijest umjetnosti i kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Kustosica je s iskustvom rada na međunarodnim umjetničkim festivalima Touch Me (Kontejner) i Organ vida (Organ vida). Kao kustos surađivala je s Galerijom Šira i Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu. S Lujom Šimunović pokrenula je portal Kulturflux za što je nagrađena nagradom Franjo Marković (2017.) i na kojem je bila i glavna urednica 2016. – 2018.

 

Žiri Nagrade Radoslav Putar uskoro će odabrati finaliste ovogodišnjeg natječaja.

Izložba finalista je bila planirana za 19. 6. u Salonu Galić, po prvi puta u Splitu, u suradnji s Hrvatskom udrugom likovnih umjetnika, HULU – Split.

S obzirom na trenutačnu situaciju uzrokovanu pandemijom virusa COVID-19, termin održavanja izložbe finalista bit će prilagođen vremenu kada održavanje izložbe i proglašenje dobitnika Nagrade budu mogući i sigurni za sve sudionike.

 

Pozivamo vas da, s obzirom na nepredvidljive okolnosti, od kuće, pažljivo pratite novosti i termine programa Instituta za suvremenu umjetnost uključivo i Nagradu Radoslav Putar na web stranici Instituta www.institute.hr .
Čuvajte svoje i tuđe zdravlje!