MENU

NAGRADA RADOSLAV PUTAR, izložba FINALE 2023!!! i proglašenje dobitnika

 

 

SALON GALIĆ, Marmontova 3, Split; 12.6. 2023. 20:00

 

NAGRADA RADOSLAV PUTAR,
Institut za suvremenu umjetnost, Zagreb
i HULU – Split
imaju čast pozvati vas na

 

izložbu FINALE 2023!!!,
22. izložbu finalista Nagrade Radoslav Putar i proglašenje ovogodišnjeg dobitnika Nagrade

 

Ovogodišnji finalisti Nagrade Radoslav Putar 2023 su:
ŽELJKO BELJAN, (Vukovar, 1984.)
MIHAEL KLANJČIĆ, (Zagreb, 1994.)
JOSIP ŠURLIN, (Split, 1993.)
JOSIP RONČEVIĆ, (Zadar, 1991.)

 

 

Ova se nagrada dodjeljuje od 2002. godine kao dio međunarodne mreže YVAA – Young Visual Artists Awards koju čine organizatori sličnih nagrada u 12 europskih država. Nagradu je 2002. godine osnovao Institut za suvremenu umjetnost.

 

Inicijativa da se nagrada imenuje “Nagrada Radoslav Putar” zrcali želju Instituta za suvremenu umjetnost da promovira jasne stavove, aktivno sudjelovanje i visoke profesionalne standarde, kao alate afirmacije demokratskih procesa, međuovisnih s razvojem kulture, kulturnih institucija i umjetnosti u Hrvatskoj.

 

Radoslav Putar (Varaždin 20. 7. 1921. – Zagreb 18. 7. 1994.), znameniti povjesničar umjetnosti i likovni kritičar svojim je radom bitno usmjerio hrvatsku kulturnu scenu prema suvremenom likovnom jeziku. Njegov rad važan je i s društvenog aspekta jer je promovirao ideje demokracije i zagovarao dijalog, toleranciju, slobodu izražavanja i otvorenost prema drugim kulturama. Danas je teško zamisliti u kojoj mjeri je njegov rad bio herojski, a sasvim pouzdano možemo ustvrditi da njegov doprinos teoriji i praksi ključni segment suvremene hrvatske umjetnosti i kulture.

 

Nagrada Radoslav Putar sastoji se od dvomjesečnog boravka u Residency Unlimited u New Yorku; http://residencyunlimited.org/, u trerminu u dogovoru s RU; samostalne izložbe u Institutu za suvremenu umjetnost u Zagrebu tijekom 2024. godine; produkcije multioriginalna u suradnji s Galerijom S iz Koprivnice, i mjesta u žiriju Nagrade Radoslav Putar 2024.

 

Ovogodišnji stručni žiri Nagrade Radoslav Putar:

Glorija Lizde, Split; umjetnica, dobitnica Nagrade Radoslav Putar 2022.
Bojan Krištofić, likovni kritičar, pisac i dizajner, voditelj Galerije Atelijera Žitnjak, Zagreb
Sara Mikelić, neovisna kustosica, Javni poziv za kustose do 40 godina, Zagreb
Denise Sumi, kustosica i urednica, voditeljica Digital Solitude programa, Akademie Schloss Solitude, Stuttgart, i suosnivačica Kevin Space, Beč
Rozana Vojvoda, muzejska savjetnica, Umjetnička galerija Dubrovnik