MENU

NAGRADA RADOSLAV PUTAR, izložba FINALE 2022! i proglašenje dobitnika/ce

 

Institut za suvremenu umjetnost, Zagreb
i HULU – Split
imaju čast pozvati vas na
21. izložbu finalista i dodjelu Nagrade Radoslav Putar

 

u utorak 14. lipnja 2022. u 20:00 sati

 

Salon Galić
Marmontova 3
21000 Split
www.hulu-split.hr
hulu@hulu-split.hr

 

Finalisti Nagrade Radoslav Putar 2022

 KATERINA DUDA

GLORIJA LIZDE

VLADIMIR NOVAK

MARINA RAJŠIĆ

 

(pročitaj više o finalistima na dnu stranice)

 

 

preuzmi pozivnicu.pdf

preuzmi pozivnicu.jpg

 

 

Radno vrijeme galerije:
ponedjeljak – petak 10 – 13 h  i 17 – 21
subota 10 – 13h
nedjeljom i praznikom zatvoreno

 

Izložba ostaje otvorena do 09. 07. 2022.

 

 

Ova se nagrada dodjeljuje od 2002. Godine kada ju je ustanovio Institut za suvremenu umjetnost kao kao dio međunarodne mreže YVAA – Young Visual Artists Awards koju čine organizatori sličnih nagrada, sada već u 12 europskih država.

 

Inicijativa da je se imenuje Nagrada Radoslav Putar zrcali želju Instituta za suvremenu umjetnost da promovira jasne stavove, aktivno sudjelovanje i visoke profesionalne standarde, kao alate afirmacije demokratskih procesa međuovisnih s razvojem kulture, kulturnih institucija i umjetnosti u Hrvatskoj.

 

Radoslav Putar (Varaždin 20.7.1921. – Zagreb 18.7.1994.), znameniti povjesničar umjetnosti i likovni kritičar svojim je radom bitno usmjerio hrvatsku kulturnu scenu prema suvremenom likovnom jeziku. Njegov rad važan je i s društvenog aspekta jer je promovirao ideje demokracije i zagovarao dijalog, toleranciju, slobodu izražavanja i otvorenost prema drugim kulturama. Danas je teško zamisliti u kojoj mjeri je njegov rad bio herojski, a sasvim pouzdano možemo ustvrditi da njegov doprinos teoriji i praksi ključni segment suvremene hrvatske umjetnosti i kulture.

 

Nagrada Radoslav Putar sastoji se od dvomjesečnog boravka u Residency Unlimited u New Yorku; http://residencyunlimited.org/, u trerminu u dogovoru s RU; samostalne izložbe u Institutu za suvremenu umjetnost u Zagrebu tijekom 2023. godine; produkcije multioriginalna u suradnji s Galerijom S iz Koprivnice, i mjesta u žiriju Nagrade Radoslav Putar 2023.

 

 

Ovogodišnji stručni žiri radi u sastavu:

Lana Stojićević, Split; dobitnica Nagrade Radoslav Putar 2021
Vanja Babić; Zagreb; voditelj Galerije MH i kustos u Galeriji Kranjčar
Barbara Borčić, Ljubljana, Slovenija; neovisna kustosica
Jasmina Šarić, Split; kustosica, CHC/Prostor, Otvoreni poziv za kustose do 40 godina
Petra Šarin, Zagreb; povjesničarka umjetnosti, Otvoreni poziv za kustose do 40 godina

 

 

Nagrada Radoslav Putar je suosnivač i član međunarodne mreže
Young Visual Artists Awards – YVAA
http://www.yvaawards.org

  

Suosnivači i članice:

 • Češka, Nagrada Jindrich Chalupecky
 • Slovačka, Nagrada Oskar Čepan
 • Hrvatska, Nagrada Radoslav Putar
 • Kosovo, Nagrada The Artist of Tomorrow
 • Srbija, Nagrada Dimitrije Bašičević – Mangelos
 • Makedonija, Nagrada Danes
 • Bosna i Hercegovina, Nagrada Zvono
 • Slovenija, Nagrada skupine OHO
 • Bugarska, Nagrada Baza
 • Albanija, Nagrada Ardhje
 • Mađarska, Nagrada Leopold Bloom
 • Crna Gora, Nagrada Milčik

 

 

Dosadašnji dobitnici Nagrade Radoslav Putar su:
Tanja Dabo 2002; Nika Radić 2003; Igor Eškinja 2004; Antun Božičević 2005; Tina Gverović 2006; Vedran Perkov 2007; Marko Tadić 2008, Goran Škofić 2009, Davor Sanvincenti 2010, Marko Marković 2011, Miran Blažek 2012; Dina Rončević 2013; Igor Ruf 2014., Niko Mihaljević, 2015.; Dino Zrnec 2016., Matej Knežević, 2017., Ana Kuzmanić, 2018., Predrag Pavić, 2019., Damir Sobota, 2020.; i Lana Stojićević 2021.

 

U natjecanjima Nagrade Radoslav Putar tako je do sada je sudjelovalo više od 600 umjetnika, a u finalu 86umjetnika i 89 članova žirija.

 

Podrška i partneri: Trust for Mutual Understanding, New York; Residency Unlimited, New York; HULU – Split, Galerija S, Koprivnica; Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Split, Splitsko-Dalmatinska županija i Kultura Nova.

Medijski partner: Vizkultura https://vizkultura.hr/

 

 

Katerina Duda

katerinaduda.net

Katerina Duda (1989.) diplomirala je studij animiranog filma i novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. U radovima polazi od konkretnih prostora, istražujući kako prostor i određene mikrolokacije reflektiraju šire društvene promjene. Kroz radove provlači teme turizma i arhitekture pri čemu je naglasak

na umjetnosti u kontekstu. Tako koristi raznolike medije poput društvene prakse, akcija i intervencija u javnom prostoru, kao i dokumentarni film i video. Izlagala je na niz samostalnih (Galerija 90-60-90 Pogon Jedinstvo, GMK, Galerija Forum, Galerija VN, Art radionica Lazareti) i grupnih izložbi u zemlji i inozemstvu (021 Ostrale Biennale, Mediterranea 18 i dr).

Autorica je nagrađivanih kratkih dokumentarnih filmova Strujanja (2019., Restart) i Rezidba (2015. Restart ŠDF).

 

Glorija Lizde

glorijalizde.com

Glorija Lizde rođena je 1991. u Splitu. U svojem fotografskom radu istražuje teme obiteljskih odnosa, traume, genskog naslijeđa i sjećanja koristeći se dokumentarnom i insceniranom fotografijom. Završila je preddiplomski studij filma i videa na Umjetničkoj akademiji u Splitu te diplomski studij fotografije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Ostvarila je

nekoliko samostalnih izložbi te sudjelovala na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnica je Dekaničine nagrade ADU za rad na seriji fotografija F20.5 te nagrade ELLE Style Award 2021 za umjetnicu godine. Radovi (Ne)stalno i F20.5 otkupljeni su joj za zbirku Erste fragmenti. Nominirana je za prestižni World Press Photo Joop Swart Masterclass (2020.) te je jedna od izabranih fotografkinja u međunarodnom programu za nove umjetnike Parallel – European Photo Based Platform (2018. i 2021.)

 

Vladimir Novak

vladimir-novak.com

Vladimir Novak (1987.) diplomirao je kiparstvo 2017. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Dobitnik Nagrade Goranske kiparske radionice u Lokvama na XIII. Trijenalu hrvatskog kiparstva 2018. godine, HPB Grand Prix na 34. Salonu mladih – Panoptikon 2018. godine, te Rektorove nagrade za samostalni projekt 2015. godine. Izlagao je na jedanaest samostalnih i više skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, te boravio na rezidenciji Cite Internationale des Arts u Parizu. Od 2019. godine djeluje kao samostalni umjetnik. Član je HDLU i HZSU. Živi i radi u Zagrebu.

 

 

Marina Rajšić

Marina Rajšić (1995., Rijeka) diplomirala je vizualne komunikacije i grafički dizajn na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci 2019. godine. U prosincu 2018. objavljuje umjetničku knjigu naziva Umjetnost lijepog. Izlaže od 2015. godine, a za svoj je rad primila nekoliko priznanja i nagrada. Bavi se temama odnosa jedinke i populacije, njihove prilagodbe okolini, preispitujući sebe kao jedinku populacije 21. stoljeća. Zanimaju je suvremene društvene norme i društveni kontekst, fikcija i spekulacija, odnos virtualnog i fizičkog prostora, usporedbe odnosa prošlosti i sadašnjosti, umjetnog i prirodnog, znanost i trendova, aktivnog i pasivnog. U posljednje vrijeme u svoje radove uključuje i elemente marketinga, kao alat dopiranja do šire, nesvjesne i često “negalerijske” publike.