MENU

TOMISLAV PAVELIĆ: Usputne mudrosti, samostalna izložba

 

 

TOMISLAV PAVELIĆ: Usputne mudrosti

 

U četvrtak, 20. 02. 2020. u 20:00 sati

 

Institut za suvremenu umjetnost
Trg kralja Tomislava 20
10000 Zagreb

 

Izložba ostaje otvorena do subote, 07. 03. 2020.

 

Radno vrijeme galerije:
utorak – subota 12:00 – 19:00 sati

 

Program:
Tijekom trajanja izložbe bit će organiziran razgovor s umjetnikom i promocija nove publikacije, knjige umjetnika „Mudrosti“. Termin će biti naknadno objavljen.

 

Izložba Tomislava Pavelića „Usputne mudrosti“ njegova je prva izložba u Institutu za suvremenu umjetnost.

 

Pavelić na izložbi predstavlja dva rada, od kojih je video „Zemlja je lopta šarena“ bio predstavljen u Osijeku na 26. Slavonskom biennaleu u 2018.Godine, a „Mudrosti“ predstavlja po prvi puta.

 

„…autor spaja video-instalaciju “Zemlja je lopta šarena” (premijerno postavljenu na 26. Slavonskom biennaleu u Osijeku 2018.) s najnovijim ready-maderadom “Usputne mudrosti”, tj. križaljkama-osmosmjerkama koje rješava svako jutro (“da mu malo pokrenu mozak”) te koje, ovom prilikom, sadrže isključivo osmosmjerke čija su rješenja klasične “mudre izreke” poznatih mislilaca. U duhu dadaističkog svjetonazora, interesantan je to primjer brisanja granica između “niske” kulture (osmosmjerki) i “visoke” kulture vječnih mudrosti iz vrela cjelokupne povijesti ljudske misli, čime se takvi izvori, s jedne strane, pomalo drsko ali dobronamjerno “dovode u pitanje”, dok se s druge strane iznova osnažuje njihova duboka autentičnost zbog repetitivnog isticanja izravne, nepokolebljive veze sa svakodnevnicom. Video pak prikazuje autora u krupnom planu kako podiže prvo jednu, pa drugu obrvu, dok gledatelji također slušaju snimku (stereom oprostorenu) njegovog naizmjeničnog ponavljanja riječi “Zemlja je kugla” i “Zemlja je ravna ploča”, s lijeve ili desne strane.“ Bojan Krištofić, iz popratnog teksta

 

Tomislav Pavelićrođen je 1964. u Zagrebu gdje 1990. završava studij arhitekture. Bavi se arhitekturom, esejistikom i vizualnom umjetnošću. Jedan je od pokretača emisije Stvarnost prostora, između poetike i politike (urednica Evelina Turković) na III. programu HRT-a.
Godine 2012. izabran za povjerenika/kustosa hrvatskog nastupa na 13. međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji.